Ruska vojaška ladja v Sevastopolu. Foto: Reuters
Ruska vojaška ladja v Sevastopolu. Foto: Reuters
Kijev
V Kijevu se je zbrala množica pred ameriškim veleposlaništvom. Foto: EPA
Ukrajina vpoklicala rezerviste

Kontraadmiral Berezovski je ob prisotnosti novega premierja krimske republike, ki ga nove ukrajinske oblasti ne priznavajo, obljubil zvestobo "prebivalcem Krima".

Ukrajinski obrambni minister je Berezovskega že odstavil, proti njemu pa so sprožili postopke zaradi izdaje.

Ukrajina je po razglasitvi splošne mobilizacije sporočila, da se je pripravljena sama braniti proti Rusiji, a bo prosila za tujo pomoč v primeru razširitve ruskih vojaških dejavnosti. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da je njegova država na robu katastrofe in obtožil Rusijo, da je Ukrajini napovedala vojno.

Z ukrajinskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je ruska vojska zasegla orožje v radarskem oporišču in pomorskem učnem centru v bližini mesta Sudak na Krimu na jugu Ukrajine, tamkajšnje osebje pa pozvala, naj sodeluje z zakonitimi oblastmi na polotoku.

Orožje, med drugim puške, pištole in naboje naj bi odpeljali neznano kam. Ruski vojaki naj bi zasegli tudi orožje v ukrajinskem pomorskem oporišču v Sevastopolu, kjer ima svoje oporišče tudi ruska črnomorska mornarica.

Ukrajinski veleposlanik pri ZN-u Jurij Sergejev je dejal, da so se sposobni in tudi pripravljeni sami braniti proti Rusiji. A če se bodo razmere zaostrile in bodo Rusi povečali število svojih sil, bodo seveda zaprosili za vojaško in drugo pomoč.

"Rusi si izmišljujejo"
Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je dejal, da Rusija ni imela nobenega razloga za "to dejanje agresije", potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin od ruskega parlamenta dobil dovoljenje za uporabo sile na ukrajinskem ozemlju.

"Vse izjave o ogroženosti ruskih državljanov ali rusko govorečih Ukrajincev so izmišljene," je dejal Turčinov.

Čeprav je ukrajinska vojska razglasila splošno mobilizacijo, do zdaj ni bilo opaziti kakih premikov ukrajinske vojske zunaj vojašnic.

Za zaprtimi vrati se je sešel tudi ukrajinski parlament, vrhovna rada. Poslanci so pozvali mednarodno skupnost, naj zagotovi ozemeljsko celovitost Ukrajine v skladu z budimpeškim memorandumom iz leta 1994.


Zaradi intenzivnega in razpršenega dogajanja MMC ponuja nekoliko bolj zgoščeno in olajšano spremljanje dogodkov v spodnji aplikaciji. Vsebino ustvarjamo v redakciji MMC, kolegice in kolegi RTV SLO ter uporabnice in uporabniki družbenih omrežij.

Ukrajina vpoklicala rezerviste