Zaradi ekstremnih političnih pogledov je oče Abdulmutallaba, nekdanjega študenta inženirstva v Londonu, prijavil ameriškim oblastem. Foto: Reuters
Zaradi ekstremnih političnih pogledov je oče Abdulmutallaba, nekdanjega študenta inženirstva v Londonu, prijavil ameriškim oblastem. Foto: Reuters
Letalo
Napad napadalcu ni uspel, je pa povzročil manjši požar in pošteno prestrašil ne le potnikov in posadke, temveč tudi ameriške oblasti. Foto: EPA

Predstavnica ministrstva za domovinsko varnost Janet Napolitano je sporočila, da ni dokazov o širšem terorističnem načrtu, vendar se preiskava o povezanosti 23-letnega Umarja Faruka Abdulmutalaba s teroristično mrežo Al Kaida še nadaljuje. Ameriške oblasti so Nigerijca, ki je skušal razstreliti letalo, na seznam osumljenih teroristov dale že novembra.

23-letnika so že obtožili poskusa razstrelitve letala, zvezni tožilci pa so obtožnico prebrali kar v bolnišnici, kjer se neuspešni napadalec zdravi zaradi opeklin na rokah, ki jih je dobil med ponesrečeno akcijo. Malce pred pristankom letala z 289 potniki in člani posadke v Detroitu se je Abdulmutalab pokril z odejo, pod katero je skušal sprožiti razstrelivo. Napad se mu ni posrečil, povzročil je le požar. Na napadalca je prvi skočil nizozemski turist. S člani posadke so ga odvlekli v prvi razred in vklenili.

Napadalec naj bi se uril v Veliki Britaniji
Abdulmutalab se je v soboto že pojavil pred sodnikom, kjer je priznal, da je dobil navodila za napad od teroristične mreže Al Kaida. Letalo je skušal razstreliti z enako snovjo kot leta 2001 Richard Reid, ki je imel razstrelivo v čevlju. Tako kot Reid naj bi se tudi on uril v Veliki Britaniji, kjer je študiral. Britanska policija je že preiskala njegovo nekdanje prebivališče v uglednem predelu Londona.

Na seznamu osumljenih teroristov
Po neuspelem napadu prihajajo na dan številne podrobnosti o Abdulmutalabu. Napadalca je novembra ameriškemu veleposlaništvu v Nigeriji prijavil lastni oče, nekdanji predsednik banke First bank of Nigeria. Sumil je, da ima sin ekstremistične ideje in da se druži s sumljivimi ljudmi. Američani so ga dali na seznam osumljenih teroristov, vendar niso imeli dovolj dokazov, da bi ga dali na seznam osumljenih teroristov, ki ne smejo potovati z letali, ali da mu preklicali vizum za ZDA, ki ga je dobil junija leta 2008 z veljavnostjo do junija 2010.

Poostreni varnostni ukrepi letalskih družb
Čeprav napad ni uspel, pa je priklical številne spomine na 11. september 2001, ko so domnevni člani Al Kaide izvedli letalske napade v ZDA, ter opozoril, da se lahko kljub poostrenim varnostnim ukrepom na letalih in letališčih zgodijo podobni incidenti. Letalske družbe po svetu so že poostrile varnost in dobile navodila, da potnikom uro pred pristankom letala prepovedo vstajanje s sedežev, prav tako v tem času nimajo dostopa do ročne prtljage in ne smejo imeti ničesar v naročju. Po novem naj bi bilo na letalo dovoljeno prinesti le en kos ročne prtljage, in ne več dveh.

ZDA napovedale preiskavo dogodka
Napad je opozoril tudi na to, da bodo morali ameriški obveščevalci in preiskovalci preučiti svoje metode. Ameriški pravosodni minister Eric Holder je dejal, da bi bilo v napadu lahko veliko mrtvih in ranjenih. Napovedal je uporabo vseh ukrepov za preiskavo in zagotovil, da bo vsakdo, ki je morda vpleten v tak ponesrečen napad, kaznovan.

Trije seznami nevarnih ljudi
Ameriški predsednik Barack Obama je medtem že ukazal pregled varnostnih ukrepov na letališčih in seznamov s terorističnimi osumljenci. Predsednikov tiskovni predstavnik Robert Gibbs je pojasnil, da obstajajo trije seznami in število imen na njih se zmanjša z naraščanjem nevarnosti. Prvi seznam vključuje okoli 550.000 ljudi, drugi seznam ima 18.000 oseb, medtem ko je na tretjem seznamu 4.000 ljudi, ki imajo prepovedan vstop na letalo.