Powell je bil vodja ameriške diplomacije med letoma 2001 in 2005. Foto: EPA
Powell je bil vodja ameriške diplomacije med letoma 2001 in 2005. Foto: EPA
Powell se je srečal s Pahorjem
Powell v Sloveniji

Nekdanji ameriški državni sekretar, ki je na obisk v Slovenijo prišel na povabilo Ameriške gospodarske zbornice in se bo v nedeljo udeležil Strateškega foruma Bled, je v pogovoru s slovenskimi novinarji ocenil razmere v Iraku in Afganistanu.

Za upokojenega ameriškega generala umik zadnjih ameriških bojnih enot iz Iraka ni bilo neodgovorno dejanje, ampak proces, ki je bil dogovorjen z iraško vlado, in ta bo morala zdaj prevzeti odgovornost za razmere v državi.

Ob tem je Powell opozoril, da v Iraku še vedno ostaja 50.000 ameriških vojakov, katerih glavna naloga je usposabljanje iraških varnostnih sil, vendar lahko delujejo tudi v bojnih operacijah.

Priznal je, da je bilo v Iraku od začetka ameriške invazije leta 2003 storjenih tudi nekaj napak, saj bi se morali že v začetki bolj posvetiti stabilizaciji države in ne bi smeli dopustiti, da so se uporniki okrepili. A po drugi strani ni več režima Sadama Huseina, ki je zatiral in pobijal lastne ljudi.

"Čeprav nismo imeli prav glede orožja za množično uničevanje ... nam zdaj za to ni treba več skrbeti. Iračanom smo dali priložnost, da si postavijo stabilen demokratičen sistem," je Powell opisal rezultate vojne v Iraku.

"Irak zdaj ima demokratično vlado; čeprav se med seboj prerekajo, pa nihče nima namena nasilno prevzeti oblasti. Imajo ustavo in zdaj se prerekajo, kako bi sestavili vlado. Podobno ste imeli take razprave tudi v Sloveniji in tudi mi na primer leta 2000 več tednov nismo vedeli, kdo je zmagal na volitvah," je dodal.

Za partnerstvo enako mislečih držav
Položaj v Afganistanu je označil kot precej kompleksnega in opozoril, da bi bilo treba narediti več na strani civilnih oblasti. Težave vidi predvsem v koruptivnosti administracije predsednika Hamida Karzaja, vseeno pa si je treba prizadevati, da Afganistan nikoli več ne postane zatočišče teroristov.

"Zato je pomembno, da imamo partnerstva enako mislečih držav v svetu, da se spopadamo s problemi terorizma in problemi v tistih delih sveta v razvoju, ki potrebujejo pomoč. Ni več ene supersile, ki bi diktirala svetu, ampak imamo svet partnerstev. Nekateri partnerji so večji od drugih, drugi bogatejši, tretji pa imajo večje vojske od drugih. In Afganistan je prostor, kjer bi civiliziran svet, ki verjame v demokracijo in svobodo, moral priti na pomoč Afganistancem, da razvijejo podoben političen sistem in družbo, kot jo uživamo mi v ZDA in vi v Sloveniji," meni Powell.

Powell se je dotaknil tudi razmer v sosednjem Pakistanu in izrazil mnenje, da teroristična mreža Al Kaida zdaj deluje prav iz Pakistana in ne iz Afganistana. Tudi razmere v Pakistanu je označil kot kompleksne, ki so postale še bolj zapletene po zadnjih uničujočih poplavah. Sam meni, da je treba storiti več za pomoč tamkajšnjim ljudem.

Powell bo v nedeljo slavnostni govornik na uradni večerji, danes pa se je odzval povabilu slovenskega premierja Boruta Pahorja na neformalno večerjo v eno izmed ljubljanskih restavracij.

Powell se je srečal s Pahorjem
Powell v Sloveniji