Jedrska podmornica Jekaterinburg so splavili še v času Sovjetske zveze leta 1985. Foto: Reuters
Jedrska podmornica Jekaterinburg so splavili še v času Sovjetske zveze leta 1985. Foto: Reuters

Požar je v četrtek izbruhnil v pristanišču Rosljakovo, kjer je bila 11.740-tonska podmornici Jekaterinburg na popravilu. Najprej so zagoreli leseni deli doka, nato pa se je ogenj razširil še na podmornico, ki je kljub gašenju gorela celo noč. V petek je gasilcem uspelo pogasiti gorečo podmornico, ki jo zdaj ohlajajo.

Pri gašenju se je poškodovalo devet gasilcev, ki so se zastrupili z ogljikovim monoksidom, zaradi česar so jih sedem prepeljali v bolnišnico.

Ob požaru so iz podmornice evakuirali večino članov posadke in v plovilu jih je ostalo za zdaj še neznano število, je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Šlo naj bi za vzdrževalce, ki naj bi skrbeli za varnost v podmornici. Konašenkov je pojasnil, da ni bilo nevarnosti, da bi se ogenj razširil v notranjost podmornice, medtem ko je razmere v plovilu med požarom označil za "normalne". V podmornici je sicer prostora za 140 članov posadke.

Nevarnosti ni
Ker so že med popravilom na podmornici izklopili oba reaktorja, ni bilo nevarnosti uhajanja radioaktivnih snovi. S plovila so že prej tudi odstranili vso orožje - 16 medcelinskih in drugih raket.

Vseeno ruski strokovnjaki redno preverjajo morebitno povečanje radioaktivnega sevanja na in ob podmornici. Za zdaj niso zaznali nobene nevarnosti. Tudi pristojne norveške oblasti, ki pozorno spremljajo razmere v bližnjem pristanišču Rosljakovo, so sporočile, da niso izmerile povečane radioaktivnosti.

Je pa ruski odnos do sosede ujezil guvernerja norveške pokrajine Finnmark, ki je dejal, da je nezadovoljen z odzivom ruskih oblasti, saj niso želele dati jasnih informacij o požaru. "Imamo dogovor o izmenjavi informacij v tovrstnih primerih, a do zdaj z ruske strani nismo dobili še ničesar," je dejal.