Lokalne oblasti menijo, da je verjetni vzrok požara kitajski medicinski ventilator, ki ni bi prilagojen za uporabo v Rusiji.

Guverner regije Nikolaj Ljubimov je za državno televizijo pojasnil, da je bil na enem od oddelkov za intenzivno nego hudo bolan bolnik priključen na medicinski ventilator, ki je "očitno začel goreti". Medicinski ventilator je bil iz Kitajske in ni bil prilagojen za uporabo v Rusiji ter ni bil zaščiten pred spremembami napetosti električnega toka in kratkim stikom, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Preiskovalci so sporočili, da je požar izbruhnil danes okoli 3.30 in da so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli trije ljudje, osem pa je bilo poškodovanih. Sprožili so preiskavo zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti. Potrdili so tudi, da so ugotovili vzrok požara, a ga niso objavili.

Lokalni mediji so poročali, da je ena od medicinskih sester v resnem stanju zaradi hudih opeklin in da je požar izbruhnil na oddelku s covidnimi bolniki. Lokalna služba za nujno pomoč je sporočila, da so bile žrtve covidni bolniki, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V požarih, ki so jih povzročili pokvarjeni medicinski ventilatorji, je maja lani v bolnišnicah v Moskvi in Sankt Petersburgu umrlo več ljudi. Proizvajalec je nato ta model ventilatorjev umaknil.