Portugalska je zadnja država, kjer je potekal referendum o pravici do splava. Foto: EPA
Portugalska je zadnja država, kjer je potekal referendum o pravici do splava. Foto: EPA
Nasprotniki pravice do splava v Franciji nasprotujejo zakonu iz leta 1974, ki dovoljuje prostovoljno prekinitev nosečnosti. Foto: EPA
Če se ženska odloči za splav, je najbolj varno, da ga opravi v ustrezni medicinski ustanovi. Foto: EPA

Na svetu je sicer vsako leto prekinjenih približno 46 milijonov nosečnosti, kar pomeni 26 splavov na vsakih sto nosečnosti. Od teh jih je 26 milijonov izvedenih v legalnih in za to usposobljenih zdravstvenih ustanovah, ostalih 20 milijonov pa pri mazačih, v klinikah, ki obratujejo na črno, in podobnih ustanovah sumljivega slovesa, kjer je življenje žensk brez dvoma ogroženo.

Večina evropskih držav splav omogoča
V Evropi so razmere bolj ali manj zakonsko urejene. Med državami, ki imajo najstrožjo politiko do prekinitve nosečnosti, so Portugalska, Španija, Irska, Ciper in Poljska, na Malti pa je splav celo popolnoma prepovedan.

V drugih državah Evropske unije, tudi v Sloveniji, je splav dovoljen, v večini držav do 12. tedna nosečnosti, matere, ki se odločijo za prekinitev nosečnosti, pa se morajo o tem posvetovati s svojim zdravnikom.

Posebni pogoji za možnost splava
Na Portugalskem, v Španiji, na Poljskem in na Cipru je prekinitev nosečnosti dovoljena le pod posebnimi pogoji, in sicer, če je ogroženo življenje nosečnice in njeno duševno ali telesno zdravje. Izjema so tudi ženske, ki so bile posiljene, in tiste, pri katerih obstaja nevarnost, da bi se otrok rodil z neozdravljivo boleznijo ali s hudo deformacijo.

Na Irskem šteje le ogroženo življenje
Na Irskem je splav dovoljen samo, če je ogroženo življenje mame ali če obstaja možnost, da bo v nasprotnem primeru storila samomor. Irke imajo možnost, da se o splavu in nadaljevanju nosečnosti posvetujejo z zdravstvenim osebjem, lahko pa gredo v tujino in prekinejo nosečnost v državah, kjer je to omogočeno. Vsako leto v tujini splav naredi približno 6.000 žensk.

Pogoj so tudi socialne in ekonomske razmere
Na Finskem in v Veliki Britaniji lahko ženske nosečnost do 24. meseca prekinejo samo pod posebnimi pogoji, in sicer če je ogroženo življenje matere ali njeno psihično zdravje, v primeru posilstva ali incesta ali zaradi ekonomskih in socialnih razmer. Pravico do splava do 12. tedna nosečnosti morata v obeh državah potrditi vsaj dva zdravnika, prekinitev nosečnosti do 24. tedna pa mora odobriti medicinska zbornica.

Malta splava ne dovoljuje
Na Malti je splav prepovedan v vseh okoliščinah. Ženska, ki nosečnost nasilno prekine sama ali se posvetuje o prekinitvi, je lahko obsojena na zaporno kazen med 18 meseci in tremi leti. Medicinsko osebje, ki splav izvede, lahko v zaporu preživi do štiri leta, do konca življenja pa jim prepovejo opravljati njihovo dejavnost. Včasih so se ženske znašle in so splav opravile na ladji v mednarodnih vodah okoli Malte, a so proti temu ostro nastopile malteške oblasti in cerkev.

B. T.