Fazul naj bi vodenje Al Kajidinih operacij v Vzhodni Afriki prevzel leta 2002. Omenjal se je kot mogoči naslednik bin Ladna. Foto: Reuters
Fazul naj bi vodenje Al Kajidinih operacij v Vzhodni Afriki prevzel leta 2002. Omenjal se je kot mogoči naslednik bin Ladna. Foto: Reuters

Fazul, ki ga poznajo tudi pod številnimi vzdevki, in nekaj drugih bojevnikov je bilo ubitih v začetku tedna med spopadi s policijo na nadzorni točki v somalijski prestolnici Mogadiš. Najbolj iskani moški v Afrki – na njegovo glavo je bila razpisana nagrada pet milijonov dolarjev – je osumljen, da je odigral ključno vlogo v bombnem napadu na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, ki sta v Nairobiju in Dar es Salamu zahtevali 224 življenj.

Poleg tega je bil vojaški poveljnik somalijske islamske milice Al Šabab, ki si prizadeva vzpostaviti nadzor nad državo, med drugim pa naj bi bil odgovoren za napade na izraelske tarče na kenijski obali leta 2002.

Izkopali njegovo truplo
Fazula so ubile sile Somalijske prehodne zvezne vlade (TFG) na severozahodu Mogadiša v noči na torek, ko se dva moška nista želela ustaviti na nadzorni točki. Po besedah poveljnika TFG-ja Abdikarima Jusufa Dhagabadana so jima, potem ko so ju ubili, vzeli dokumente, med katerimi je bil tuji potni list. Fazul naj bi imel pri sebi med drugim tudi 40.000 ameriških dolarjev in južnoafriški potni list z imenom Daniel Robinson. Sprva niso vedeli, koga so ustrelili, in so trupli Fazula in njegovega sopotnika pokopali.

"Zmaga za svet"
Kmalu po tem, ko so preverili njegove dokumente, so izkopali njegovo truplo, ga slikali in vzeli vzorce DNK-ja. "Tedaj smo spoznali, da gre za moškega, ki ga iščejo ameriške oblasti," je povedal general Dhagabadan, k je njegovo smrt opisal kot zmago za svet in somalijsko vojsko.

"Udarec Al Kaidi"
"Njegova smrt je velik udarec Al Kaidi, njenim ekstremističnim zaveznikom in njenim operacijam v Vzhodni Afriki", je po pristanku v Tuniziji dejala Clintonova. "To je pravičen konec za terorista, ki je prinesel toliko smrti in trpljenja številnim nedolžnim v Nairobiju in Dar es Salamu ter drugje – Tanzanijcem, Kenijcem, Somalijcem in našemu osebju v veleposlaništvu" je dodala.