Protesti so se po besedah prebivalcev začeli mirno, a je kmalu izbruhnilo nasilje. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protesti so se po besedah prebivalcev začeli mirno, a je kmalu izbruhnilo nasilje. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Prebivalci so v poslopje centra metali kamenje, policija pa jih je razgnala s solzivcem. Protesti so trajali več dni, 45 mladoletnih beguncev, večinoma Afričanov, ki so v Italijo prispeli nezakonito čez Sredozemsko morje, pa so potem premestili.

Protesti so izbruhnili potem, ko se je med prebivalci razvedelo, da je skupina neznancev napadla žensko, ki je bila s psom na sprehodu. Prebivalci so jezo obrnili na priseljence v sprejemnem centru, ki po njihovih besedah uživajo več pravic, kot jih imajo sami, predvsem pa državno finančno podporo.

Od države 35 evrov za vsakega stanovalca
V zadrugi, ki upravlja sprejemni center za priseljence in begunce, v katerem živi približno 70 ljudi, pravijo, da od države za vsakega stanovalca dobijo 35 evrov na dan; s tem denarjem plačujejo najemnino za poslopje, psihologa, šolanje, hrano in obleko.

Protesti so se po besedah prebivalcev začeli mirno, a je kmalu izbruhnilo nasilje; priseljenci so skozi okna centra metali stole in druge predmete, prebivalci pa v zgradbo kamenje.

Po prihodu policije so se strasti še bolj razvnele, ljudje so zažigali smetnjake in metali petarde, policija je odgovorila s solzivcem. V petek so prebivalci izžvižgali tudi župana Rima Ignazia Marina, ki je prišel prisluhnit njihovim težavam.

Pozabljeno naselje
Tor Sapienza, blokovsko naselje na vzhodu Rima, je le eden od oblasti pozabljenih delov mesta, ki so postali prave socialne bombe. Prebivalci so večinoma delavci, številni so zaradi gospodarske krize brez dela.

Naselje je pred nekaj desetletji zraslo sredi polj in tako tudi ostalo. V poslopjih ni nobenih trgovin ali drugih lokalov, pogosto so brez ulične razsvetljave, smetarske službe se prikažejo le redko. V zapuščenih predelih naselja nemoteno potekata razpečevanje mamil in prostitucija.