"V preteklosti so s tehniko 3D natisnili strukturo srca, vendar ne s celicami in žilami," je povedal profesor na univerzi v Tel Avivu Tal Dvir, ki je vodil projekt.

Vodja projekta profesor Tal Dvir z natisnjenim 3D-srcem. Foto: Reuters

Prvo srce s celicami, žilami in prekati
Danes predstavljeno srce, veliko kot zajčje srce ali češnja, pa je prvo celotno srce s celicami, žilami in prekati. Srce, izdelano iz bolnikovih celic in tkiva, je pomembno predvsem zato, da bi se izognili zavračanju pri presaditvah, je pojasnil profesor.

Izraelci s 3D-tiskanjem izdelali srce

Srce naučiti, da se bo obnašalo kot pravo
Znanstveniki so poudarili, da so pred njimi še številni izzivi, preden bo tovrstno srce mogoče presaditi bolnikom. Trenutno je namreč na ravni srca zarodka. Zdaj morajo natisnjeno srce naučiti, da se bo "obnašalo" kot pravo. "Celice morajo biti sposobne črpanja. Trenutno se lahko skrčijo, a morajo delovati skupaj," je povedal Dvir.

Srce je veliko za eno češnjo. Foto: Reuters

Nameravajo ga testirati na malih živalih
Ko jim bo to uspelo, ga nameravajo presaditi v male živali, kot so zajci ali podgane, je dodal. "Morda bodo v desetih letih v najboljših bolnišnicah po svetu tiskalniki organov in bodo te postopke izvajali rutinsko," je še povedal. Vendar bodo po njegovih besedah verjetno začeli z organi, preprostejšimi od srca.

Srce med 3D-tiskanjem. Foto: Reuters