Slovesnosti se je udeležilo okoli 50 predstavnikov diplomatskega zbora v Parizu. Foto: EPA
Slovesnosti se je udeležilo okoli 50 predstavnikov diplomatskega zbora v Parizu. Foto: EPA
Mahmud Abas
Abas je napovedal nadaljevanje prizadevanj za članstvo Palestine v mednarodnih organizacijah. Foto: EPA

Ob slovesnem dvigu palestinske zastave pred sedežem Organizacije ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo je Abas dejal, da članstvo v Unescu pomeni prvo pomembno priznanje njegove države, pri čemer je izrazil upanje, da bodo temu zgledu sledile tudi druge agencije ZN-a.

"Ganljivo je bilo videti dvig naše zastave pred agencijo ZN-a. Upam, da bo to dobro znamenje za članstvo Palestine v drugih mednarodnih organizacijah," je dejal palestinski predsednik.

Abas je pojasnil, da se prizadevanja za polno članstvo v ZN-u in drugih mednarodnih organizacijah nadaljujejo, potem ko je palestinski predsednik septembra vložil prošnjo za članstvo Palestine v Združenih narodih. Varnostni svet o tem še ni sprejel odločitve, vendar je ob napovedi ameriškega veta že od začetka obsojena na neuspeh.

"Trenutno potekajo pogovori z vsemi stranmi," je o palestinski prošnji za članstvo v ZN-u dejal Abas in dodal, da še niso zahtevali glasovanja, vendar bi se to lahko zgodilo v vsakem trenutku. "Če nimamo večine, bomo prošnjo vlagali znova in znova," je napovedal.

Po umiku ZDA drastično varčevanje
Unesco je prva agencija ZN-a, ki je Palestino sprejela kot polnopravno članico. Zgodovinsko glasovanje 31. oktobra je dalo palestinskim prizadevanjem za mednarodno priznanje svoje neodvisne države še dodaten zagon.

A za palestinsko članstvo je Unesco plačal visoko ceno, saj so ZDA, ki odločno nasprotujejo priznanju Palestine, začasno ustavile financiranje organizacije z obrazložitvijo, da jim zakonodaja preprečuje financiranje agencij ZN-a, ki sprejmejo Palestino v polnopravno članstvo. Svoje prispevke za Unesco je ustavil tudi Izrael.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je na slovesnosti pozdravila Palestino v Unescu in izrazila upanje, da bo članstvo v agenciji korak proti miru z Izraelom.

Ob tem je Bokova zaradi ustavitve ameriškega prispevka napovedala drastično varčevanje, čeprav so nekatere države obljubile izredne prispevke v proračun organizacije, med njimi Indonezija deset milijonov dolarjev in Gabon dva milijona dolarjev.