Evropske države druga za drugo sprejemajo reforme pokojninskega sistema. Foto: BoBo
Evropske države druga za drugo sprejemajo reforme pokojninskega sistema. Foto: BoBo

Kot poroča Jutarnji, naj bi vlada prihodnje leto sprejela nekatere dopolnitve zakona o pokojninskem zavarovanju, po katerem starost ne bo več najpomembnejši pogoj za odhod v pokojnino.

Po neuradnih informacijah naj bi ministrstvo za delo preučevalo dva pogoja za polno pokojnino - po prvem naj bi imeli vsi, tako moški kot ženske, pravico do polne pokojnine, če bodo dosegli 42 let delovne dobe, neodvisno od starosti. Drugi model pa predpostavlja odhod v pokoj ob dopolnjenem 62. letu starosti in hkrati ob 40 letih delovne dobe.

Če bo sprejeta druga možnost, bo mogoče tudi predčasno upokojevanje, ki pa se ob veliko letih delovne dobe ne bo zniževalo. "Glede na to, da zavarovanci najpogosteje začnejo delati po 18. letu in da bodo zaradi gospodarskih razmer morda kakšno leto ostali brez službe, ter da je 42 let dolgo obdobje vlagajanj v pokojninsko blagajno, je treba tem ljudem omogočiti pokojnino brez malusov oziroma odbitkov," so sporočili z vlade.

Delo, delo, delo
Starostni pogoj, torej dopolnjenih 62 let, je po poročanju portala problematičen, sploh za nekatere poklice. Kot primer navajajo zidarja, ki se zaposli s 17 leti, po končanju triletne šole. Do polne pokojnine, za katero je trenutno glavni pogoj dopolnjenih 65 let, bi tako moral delati kar 48 let. To pa je predvsem za fizična dela nemogoče.

Po zdaj veljavnem zakonu o pokojninskem zavarovanju se vsaka upokojitv pred zakonsko določenimi 65 leti za moške in 60 leti za ženske "kaznuje" za vsako predčasno leto posebej, najvišja stopnja je 20,4 odstotka za pet let zgodnejši odhod v pokoj. Takšne sankcije naj bi ostale tudi po spremembi zakona prihodnje leto, še naprej pa bi spodbujali daljšo delovno dobo od zahtevane. Delavcem bi se tako pokojnina za vsako leto nad 45 leti delovne dobe povečala za 0,5 odstotka. Po drugem modelu pa bi bili zaposleni nagrajeni za delo po 65. letu starosti, za to pa ne bi bilo več dovolj 15 let pokojninske dobe kot do zdaj, ampak se bo ta meja premaknila na 35 let.