Novoletni Globus bo vodila Ksenija Horvat Petrovčič. Foto: MMC RTV SLO
Novoletni Globus bo vodila Ksenija Horvat Petrovčič. Foto: MMC RTV SLO

Letošnje leto sta zaznamovala nadaljevanje gospodarske krize in kriza evra, ki sta Evropejce pregnala na ulice, priča smo bili vzponu skrajne in populistične desnice v številnih evropskih državah, leto je zaznamoval tudi poraz ameriškega predsednika Baracka Obame na vmesnih kongresnih volitvah, vse bolj pa se kot nova svetovna sila na Vzhodu prebuja Kitajska.

Leto je minilo tudi v znamenju nadaljevanja vojn v Afganistanu in Iraku, svet so prizadele hude naravne katastrofe in okoljske nesreče, ne gre pa spregledati niti čudeža v rudniku Atacama v Čilu, kjer so po več kot treh mesecih življenja pod zemljo na površje brez težav potegnili 33 rudarjev.

Posebna novoletna oddaja Globus se bo osredotočila na ključne svetovne dogodke in gibanja iztekajočega se leta, ogledate pa si jo lahko v ponedeljek ob 23.05 na 1. programu Televiziije Slovenija. Oddajo bo vodila Ksenija Horvat Petrovčič, v oddaji pa bodo pokazali tudi, kdo vse je letos nastopal v Globusu, in se še posebej pohvalili z intervjuji s tujimi gosti, ki so pomembno prispevali k pojasnjevanju zunanjepolitičnih vprašanj.