Kosorjeva trdi, da je HDZ svojo kampanjo financiral iz legalnih sredstev, tako da se preiskave t.i. črnih skladov ne boji. Foto: EPA
Kosorjeva trdi, da je HDZ svojo kampanjo financiral iz legalnih sredstev, tako da se preiskave t.i. črnih skladov ne boji. Foto: EPA
Ivo Sanader
Kosorjeva je povedala, da sama ni osumljena nečednih poslov, da pa tega sumijo nekdanjega premierja Iva Sanaderja. Foto: BoBo
HDZ preiskujejo

Hrvaški mediji že več dni poročajo, da urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) preiskuje HDZ kot pravno osebo zaradi črnih skladov in pranja denarja. Kosorjeva je pojasnila, da so dobili obvestilo tožilstva o razširitvi preiskave proti HDZ-ju, ter povedala, da sama ni osumljena, potrdila pa je, da je med osumljenci nekdanji premier Ivo Sanader.

Na vprašanje, ali bo Kosorjeva odstopila s položaja iz moralnih razlogov glede na to, da je podpisala poročilo o financiranju svoje predvolilne kampanje, ko je bila kandidatka HDZ-ja na predsedniških volitvah leta 2005, ki je tudi predmet preiskave, je odgovorila, da ne. "Ni govora o odstopu," je dejala in ob tem dodala, da ne bo odgovarjala na vprašanja na podlagi medijskih zapisov, ampak bo o vsem, če bo treba, spregovorila pred preiskovalci.

"Kot sem že takrat povedala, je bila omenjena kampanja, ki ni bila moja, ampak je bila kampanja HDZ-ja, financirana na najbolj legalen način, kot je mogoče, z računa stranke," je povedala Kosorjeva in ob tem pojasnila, da HDZ glede na število poslancev dobi veliko denarja iz proračuna ter iz naslova članarine 220.000 članov stranke in legalnih donacij.

Pregon zaradi uhajanja informacij?
Premierka Kosorjeva je ob tem napadla tudi medije zaradi objavljanja nepreverjenih podrobnosti o preiskavi in napovedala, da bodo zahtevali kazensko odgovornost zaradi uhajanja tajnih informacij. Poudarila je, da zaradi preiskave ne bodo opustili boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter da bosta imela državno tožilstvo in Uskok kot posebna veja tožilstva tudi v prihodnje podporo HDZ-ja.

"Imamo pravico razmišljati o tem, da je čas preiskave nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami izbran, da bi se škodilo HDZ-ju, sicer pa verjamemo, da tožilstvo in Uskok korektno opravljata svoje delo, saj je prav HDZ s svojo politično voljo na stežaj odprla vrata boju proti korupciji," je dejala predsednica HDZ in priznala, da je to eno najtežjih obdobij za HDZ, potem ko je prevzela vodenje stranke po Sanaderjevem odstopu 1. julija 2009.

HDZ se ne boji preiskave
Predsednica stranke je poudarila še, da se HDZ ne boji, do kod bodo pripeljale preiskave, ker se bo zgodilo tisto, kar se mora zgoditi. "Kar zadeva nas, se lahko vrnemo v tisto brunarico na Jarunu in začnemo znova od začetka," je izjavila Kosorjeva, ki je s tem mislila na ustanovitev stranke HDZ, ki se je zgodila junija 1989 v brunarici ob zagrebškem jezeru Jarunu.

Kosorjeva je ob tem izrazila pričakovanje, da bodo preiskovalci nadaljevali delo tudi v primeru drugih strank, predvsem SDP-ja, ter omenila nekaj primerov, v katere naj bi bili vpleteni socialdemokrati.

Jarnjak: Nisem odgovoren
Novinarsko konferenco je Kosorjeva sklicala po seji predsedstva stranke, poleg nje pa je pred novinarje stopil le še nekdanji generalni sekretar stranke Ivan Jarnjak, ki je izjavil, da ni prejel nobenega uradnega obvestila o preiskavi proti njemu. Poudaril je, da se bo odzval na pogovor s preiskovalci, če bo treba, ter da bo razrešil dvome o svoji odgovornosti. Jarnjaka so hrvaški mediji omenjali kot enega od glavnih osumljencev za črne sklade v HDZ-ju.

HDZ preiskujejo