Kosorjeva trdi, da se ni okoristila prek črnih skladov njene stranke. Foto: EPA
Kosorjeva trdi, da se ni okoristila prek črnih skladov njene stranke. Foto: EPA

Hrvaška premierka in predsednica vladajočega HDZ-ja na novinarski konferenci ni hotela odgovarjati na vprašanja o domnevnih črnih skladih v stranki HDZ. Pojasnila je, da bo o tem govorila "tam, kjer bo treba", zdaj pa je na novinarski konferenci in ne na pogovoru s preiskovalci.

Novinarjem je dejala, da lahko pridejo v njeno stanovanje in naredijo seznam slik in preprog ter ugotovijo, ali je imela kakšno korist.

Prepoved predvajanja v živo
Na Hrvaškem že več dni odmevajo medijska poročanja o črnih skladih v HDZ-ju, s pomočjo katerih naj bi se med drugim financirala predsedniška kampanja Kosorjeve leta 2005 in njena kampanja pred parlamentarnimi volitvami leta 2007.

"Ne bomo dovolili, da nam sodijo in da razsodbe sprejemajo mediji," je bila odločena Kosorjeva, ki je medijem prepovedala, da bi njeno današnjo novinarsko konferenco predvajali v živo.

Premierka je napovedala, da bo 'stopila uhajanju informacij o poteku preiskav na prste', saj je to kaznivo dejanje. Po njenih ocenah je boj proti korupciji prestrašil številne, kar je sprožilo nove napade nanjo in na HDZ.

Sama meni, da gre pri obtožbah o korupciji HDZ-ja za dejanje, ki ima za cilj to, da škodi vladajoči stranki pred sobotnim kongresom stranke in pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami. Ob tem je zavrnila medijska ugibanja, da gre za boje znotraj HDZ-ja, in zatrdila, da je stranka enotna in trdna.