Ruandska zunanja ministrica Louise Mushikiwabo. Foto: EPA
Ruandska zunanja ministrica Louise Mushikiwabo. Foto: EPA

ZDA, Nemčija in Nizozemska so odrekle pomoč Ruandi. Razlog naj bi bilo poročilo Združenih narodov, ki navaja, da vzhodnoafriška država pomaga nekaterim uporniškim skupinam v sosednji Demokratični republiki Kongo, tudi skupini M23, ki je v DR Kongo zasedla nekatera območja pokrajine Severni Kivu, iz katere naj bi od aprila posledično pobegnilo 260.000 domačinov.

Združene države so tako zadržale orožje v vrednosti 200.000 ameriških dolarjev (približno 163.000 evrov), Nizozemska je preklicala denarno pomoč pet milijonov, Nemčija pa 21 milijonov evrov, ki naj bi jih Ruandi nakazala do leta 2015.

"Tovrsten starševsko-otroški odnos se mora končati ... zahtevamo vsaj minimalno spoštovanje," pravi Mushikiwabojeva. Dodaja, da so morale afriške države v razvoj svojih gospodarstev vložiti veliko dela, da ne bi bile več popolnoma odvisne od zahodnih donacij.

Ruanda celi rane
Leta 1994 je v spopadu med Tutsiji in Hutujci umrlo 800.00 ljudi. 50 odstotkov letnega ruandskega proračuna je odvisnega od tujih donacij. Zunanja ministrica Mushikiwabojeva ne ve, kakšne posledice bo imela odtegnitev pomoči na gospodarski razvoj države. "Imeli smo že hujše težave, kot je pomanjkanje dolarjev," dodaja. Zavrnila je navedbe poročila ZN-a, da Ruanda s strelivom in komunikacijsko opremo oskrbuje uporniške skupine v DR Kongo.