Ntaganda je še kot najstnik iz Ruande po pogromu na njegovimi Tutsiji pobegnil v sosednji Kongo, kjer je oblikoval svojo uporniško skupino. Foto: Reuters
Ntaganda je še kot najstnik iz Ruande po pogromu na njegovimi Tutsiji pobegnil v sosednji Kongo, kjer je oblikoval svojo uporniško skupino. Foto: Reuters
Kongo
Kruta usoda mnogih afriških otrok. Foto: EPA

Za generala Ntagando je Mednarodno kazensko sodišče leta 2006 izdalo nalog za aretacijo zaradi novačenja otrok za svoje vojake v vojni na vzhodu Demokratične republike Kongo med letoma 2002 in 2003.

Ta teden je ICC še razširil obtožnico proti njemu in vključil nove obtožbe za umor, preganjanje na podlagi etnične pripadnosti in posilstva. Ntaganda, ki je znan tudi pod vzdevkom Terminator, zatrjuje, da je nedolžen.

V skladu z mirovnim dogovorom je bil Ntaganda skupaj z drugimi uporniki leta 2009 vključen v kongovsko vojsko.

Predsednik osrednjeafriške države Joseph Kabila je zavračal pozive k njegovi aretaciji, saj je bil po njegovem mnenju ključen za ohranitev krhkega miru na nestabilnem in nemirnem vzhodu druge največje afriške države.

Poznavalci in aktivisti organizacij za človekove pravice so ga obtoževali, da na vzhodu Konga vodi kriminalno mrežo, ki še bolj destabilizira to območje.

Prebeg v strahu pred prijetjem
Ntaganda je vojsko zapustil prejšnji mesec, potem ko so se razširile govorice, da je njegova aretacija in izročitev ICC-ju samo še vprašanje časa. Pridružilo naj bi se mu od 300 do 600 nekdanjih upornikov in zaradi spopadov z vojsko je moralo na tisoče ljudi zapustiti svoje domove v pokrajini severni Kivu.

Maja ga je vojska prisilila k umiku v narodni park Virunga, enega zadnjih zavetišč za gorske gorile na svetu.

Glavni tožilec ICC-ja Louis Moreno Ocampo je v pogovoru za BBC izrazil upanje, da bodo Ntagando prijeli v nekaj tednih, saj zdaj tako Kongo kot tudi Ruanda, od koder prihaja general, menita, da ga je treba zapreti.

Oblasti v Kinšasi zdaj sicer vztrajajo, da bi mu sodili v Kongu zaradi njegove vpletenosti v aprilske spopade na vzhodu države.

Otroci za boj z vojaki
Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je v sredo sporočila, da je Ntaganda znova začel novačiti otroke za spopade z vladnimi silami. V severnem Kivuju je svoje vrste okrepil z najmanj 48 otroki.

"Bosco Ntaganda je še enkrat zagrešil zločine proti otrokom, zaradi česar je ICC že zahteval njegovo aretacijo," je HRW zapisal v poročilu.

"Otroci in civilisti na vzhodu Konga ostajajo v nevarnosti, dokler je Ntaganda na prostosti," še pravijo v HRW-ju, ki ima podatke, da je so v vrste uporniškega generala prisilili 48 otrok, mlajših od 18 let, in 101 fanta, mlajšega od 20 let.