Posledice petkove eksplozije v Damasku. Foto: EPA
Posledice petkove eksplozije v Damasku. Foto: EPA

Premirje bi moralo trajati ob muslimanskem prazniku od petka do ponedeljka, vendar so že nekaj ur po začetku napovedane prekinitve ognja začeli poročati o kršitvah predvsem vladnih sil.

V soboto so sirski aktivisti poročali o močni eksploziji bombe v vzhodni pokrajini Deir Ezor, ki so ji sledili spopadi med vladnimi silami in uporniki.

Priče poročajo, da je šlo za eksplozijo avtomobila bombe, ki je bil parkiran pred cerkvijo in v neposredni bližini restavracije. Ubitih je bilo najmanj pet ljudi, oblasti pa so odgovornost pripisale teroristom.

O spopadih poročajo tudi iz drugih delov nemirne države, ki je v primežu nasilja že 19 mesecev. V južni pokrajini Dara so ostrostrelci ubili moškega in otroka, poročajo aktivisti. O spopadih prihajajo poročila tudi iz predmestja prestolnice Damask.

V Irbinu vzhodno od Damaska je bilo v zračnem napadu ubitih osem ljudi. To je prvi letalski napad v času premirja.

"Prekinitve ognja ni več," je po novici o letalskem napadu sporočil prvi mož Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. "Ne moremo več govoriti o prekinitvi ognja."

Enakega mnenja je poveljnik Svobodne sirske vojske v največjem sirskem mestu Alep Abd Al Džabel Al Akaidi. "To pomeni neuspeh Brahimija," je dejal in dodal, da je bila pobuda mrtva, še preden se je začela.

Dogovor o premirju v času enega najpomembnejših muslimanskih praznikov so režim v Damasku in uporniki dosegli na pobudo posebnega odposlanca ZN-a za Sirijo Lakhdarja Brahimija.