V petek so ZDA in Rusija po 13 urah pogajanj sklenili ambiciozen dogovor o premirju v Siriji, ki med drugim vključuje vojaško sodelovanje na terenu. Foto: Reuters
V petek so ZDA in Rusija po 13 urah pogajanj sklenili ambiciozen dogovor o premirju v Siriji, ki med drugim vključuje vojaško sodelovanje na terenu. Foto: Reuters
Premirje v Siriji kljub kršitvam velja

"Menim, da je to dober začetek premirja," je povedal vodja observatorija s sedežem v Veliki Britaniji Rami Abdel Rahman, ki zbira informacije s pomočjo mreže aktivistov v Siriji. Predstavniki Združenih narodov zdaj čakajo, da bodo lahko na zasedena območja dostavili humanitarno pomoč.

Ob tem je observatorij sporočil, da so od začetka bojev v Siriji (18. marec 2011) zabeležili 301.781 žrtev civilistov in borcev, ocenjujejo pa, da je smrtnih žrtev v Siriji najmanj 430.000. Gre sicer že za drugo sklenjeno premirje med ZDA in Rusijo letos. Prvič je premirje stopilo v veljavo februarja, a ni držalo dolgo.

Premierje ne vključuje IS-ja in nekdanje Fronte al Nusra
Še pred polnočjo je bilo na nekaterih območjih, ki so v rokah upornikov v osrednji provinci Hama, izvedenih nekaj zračnih napadov. Observatorij je poročal tudi o spopadih med skrajneži samooklicane Islamske države (IS) in rivalskimi uporniki v Al Kalamunu na ruralnem območju prestolnice Damask. Žrtev ni bilo. Trenutno premirje ne vključuje Islamske države in z Al Kaido povezanih milic.

Mir je danes prevladoval tudi v Alepu, ki je v petletni sirski vojni veljal za ogromno bojišče, je še povedal lokalni aktivist Abdel Muneim Džuneid: "Prvič po več mesecih je bila noč tiha. Nismo slišali nobenih preletov letal ali napadov".

Rusija privolila v sedemdnevno premirje
Sirska vojska je privolila v sedemdnevno ustavitev nasilja, si pa pridržuje pravico odziva na morebitne napade oboroženih skupin. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pri tem izrazil upanje, da bo koalicija pod vodstvom ZDA skupino Fronta al Nusra, ki se je preimenovala v Fronto Fatah al Šam, še naprej obravnavala kot teroristično skupino in bo izvajala napade na njene cilje.

"Pred menoj je izjemno zahtevna naloga - tega seznama (terorističnih organizacij) ne smemo zmanjšati. Nimam razlogov, da ne bi zaupal Johnu Kerryju, vendar pa, sodeč po tem, kar vidimo na terenu (v Siriji), se koalicija upira napadanju položajev Fronte al Nusra," je dejal Lavrov.

Premirje v Siriji kljub kršitvam velja