Sirska vojska je pred dnevi znova prevzela nadzor nad mestom Alep. Foto: EPA
Sirska vojska je pred dnevi znova prevzela nadzor nad mestom Alep. Foto: EPA
Sirija
Vojna v Siriji traja že skoraj šest let. Foto: Reuters
V Siriji velja premirje

Premirje, ki sta ga s pogajanji dosegli Rusija in Turčija, velja na ozemlju vse države, razen na območjih pod nadzorom skrajne sunitske skupine Islamska država.

Aktivisti poročajo, da je takoj po polnoči prišlo do kršitev premirja, ko so na severozahodu države izbruhnili spopadi med obema stranema, a po navedbah proopozicijskega Observatorija za človekove pravice so se po nekaj urah razmere umirile.

Observatorij je najprej poročal o spopadih blizu kraja Maharda v pokrajini Hama, sedaj pa tudi o spopadih v regiji Vadi Barada. Kot so dodali v observatoriju, ni jasno, kdo je začel spopade na območju, ki je pod nadzorom opozicije in Fronte Fateh al Šam, ki se je prej imenovala Fronta al Nusra in za katero sirsko režim trdi, da zanjo kot teroristično skupino ne velja prekinitev ognja.

Sirska opozicija sicer trdi, da kot razumejo, prekinitev ognja velja tudi za območja pod nadzorom Fronte Fateh al Šam. Vodja observatorija Abdel Rahman je dejal, da pomenijo spopadi kršitev prekinitve ognja.

ZDA pozdravile premirje
Ustavitev ognja so pozdravili tudi v ZDA, ki sicer v pogajanjih niso sodelovale. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je to označil za zgodovinsko priložnost za končanje skoraj šest let trajajoče vojne v Siriji.

Do dogovora je prišlo teden dni po tem, ko je sirska vojska ponovno zavzela Alep. Tokratni dogovor pa je prvi, v katerem je poleg Rusije, podpornice režima v Damasku, sodelovala tudi Turčija, podpornica sirske opozicije.

Gre za prvo vsedržavno ustavitev ognja od septembra, ko je med 12. in 19. septembrom veljalo premirje, dokler ni zaradi več kršitev dogovor propadel. Predtem je bilo premirje vzpostavljeno še februarja. Pri obeh dogovorih so sodelovale Rusija in ZDA.

V Siriji velja premirje