Julian Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu od leta 2012. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Julian Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu od leta 2012. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Švedska je zaporni nalog za Assangea izdala leta 2010, ko sta ga dve ženski obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja. Ravno zaradi teh obtožb se je Assange zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil aretaciji in izročitvi Švedski.

43-letnik vztrajno zavrača vrnitev na Švedsko in zanika obtožbe, saj se boji, da bi ga Stockholm izročil ZDA zaradi njegove vloge pri objavi zaupnih ameriških diplomatskih, vojaških in obveščevalnih dokumentov na WikiLeaksu. Na ekvadorskem veleposlaništvu je že od leta 2012, potem ko je v Veliki Britaniji izgubil pravdo o izročitvi Švedski.

Assangeev odvetnik pozdravil ponudbo
"Za to smo prosili že štiri leta. To je način, da lahko dokažemo njegovo nedolžnost," je povedal Assangseev odvetnik Per Samuelsson in dodal, da je Assange ponudbo sprejel. "Sodelujemo s preiskavo. On bo sprejel ponudbo," je dejal in pripomnil, da je njegova stranka zadovoljna s potezo tožilstva.

Assangeevi odvetniki so se sicer na švedskem vrhovnem sodišču pritožili in zahtevali odpravo naloga za aretacijo. Na odločitev še čakajo.

Švedsko tožilstvo je do zdaj zavračalo možnost zaslišanja Assangea v Londonu, a so si očitno premislili. Tožilstvo je danes poudarilo, da bodo nekateri očitani zločini avgusta letos zastarali. Ob tem je švedska tožilka Marianne Ny avstralske nacionalne pravosodne predstavnike povprašala, ali bi Assange privolili v zaslišanje v Londonu in odvzem DNK-vzorca. Nyjeva je razkrila, da bo poleg tega Ekvador prosila za dovoljenje za izvajanje preiskovalnih ukrepov na veleposlaništvu.

Ekvador: Pozna ponudba
Na ponudbo švedskega tožilstva se je kritično odzval Ekvador, saj je po njegovem mnenju prišla prepozno. Ekvador je namreč v preteklosti že ponudil možnost zaslišanja Assanga na svojem veleposlaništvu v Londonu. "Če bi sprejeli ponudbo Ekvadorja za zaslišanje pred 1000 dnevi, bi nam to prihranilo precej denarja in težav," je na družbenem omrežju Twitter zapisal ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Pri tem je dodal, da bo v ponedeljek minilo 1000 dni, odkar se Assange nahaja na veleposlaništvu in da je edini razlog, zakaj je tožilstvo pristalo na zaslišanje v Londonu, zastaranje primera.