Palestinci v Gazi sami proizvajajo osvežilne pijače in bolj potrebujejo druge dobrine s prepovedanega seznama. Foto: EPA
Palestinci v Gazi sami proizvajajo osvežilne pijače in bolj potrebujejo druge dobrine s prepovedanega seznama. Foto: EPA
Predor med Egiptom in Gazo
Prebivalci Gaze se zadnja tri leta oskrbujejo prek podzemnih predorov. Foto: EPA
Gaza
Bolj kot marmelado Palestinci potrebujejo cement za obnovo uničenih domov. Foto: EPA

Gaza se je v primežu izraelske blokade znašla pred tremi leti, ko je oblast v palestinski enklavi ob Sredozemskem morju prevzelo skrajno gibanje Hamas, ki ima za enega izmed svojih ciljev uničenje judovske države. Izraelci so ob uvedbi blokade leta 2007 naredili črni seznam stvari, ki jih niso pustili v Gazo.

Prepovedane stvari bi lahko razdelili v tri skupine. V prvo skupino spadajo stvari za dvojno uporabo, kot sta na primer cement in gnojila. Cement bi lahko palestinski skrajneži namreč uporabili za gradnjo zaklonišč in drugih vojaških objektov, medtem ko se gnojila lahko uporabi za izdelavo razstreliva.

Toda embargo na cement je bolj kot skrajneže prizadel druge prebivalce, saj so se pripadniki Hamasa do njega brez skrbi dokopali prek mreže podzemnih predorov med Gazo in Egiptom, drugi pa so ostali brez potrebne dobrine za obnovo številnih domov, ki so bili porušeni v lanski uničujoči izraelski ofenzivi.

V drugo skupino prepovedanih stvari spadajo luksuzne stvari, ki bi lahko popestrile življenje vodilnih članov Hamasa. V tretji skupini pa so stvari, za katere Izrael ni hotel izdati, zakaj so se znašle na prepovedani listi, saj bi lahko tako po njihovih besedah razkrili pomembne varnostne informacije.

V slednjo skupino je očitno spadala tudi priljubljena začimba koriander, za katero nihče ne ve, kako se je znašla na črnem seznamu, a je s tem postala predmet razprav, ugibanj in šal številnih komentatorjev, tako tujih kot izraelskih.

"Kaj nam bodo keksi, potrebujemo druge stvari"
V sredo je Izrael omilil blokado in Palestincem znova dovolil, da uvažajo nekatere prej prepovedane stvari. Tako je poleg koriandra znova dovoljena dostava čipsa, piškotov, marmelade, instant kave, sadnega soka, pene za britje in še nekaterih drugih stvari.

A Palestinci v Gazi sami proizvajajo sadne sokove, čips in kekse, zato jim je prav vseeno, če bi bile te stvari še vedno na prepovedanem seznamu, saj se jih da zlahka dobiti tudi prek podzemnih predorov.

Tisto, kar potrebujejo, je cement, ribiške mreže, rezervni avtomobilski deli in električni aparati, toda ti še vedno ostajajo zunaj dosega rok Palestincev in ni za pričakovati, da bi jih Izraelci kmalu dodali na seznam dovoljenih stvari.

Izraelci so zanikali, da naj bi bila omilitev blokade povezana z nedavno akcijo izraelskih vojakov, ki so napadli eno izmed ladij humanitarnega konvoja za Gazo in ubili devet turških propalestinskih aktivistov, in ostrimi obsodbami ter kritikami, ki so sledile.

V Izraelu zatrjujejo, da so seznam pripravljali že nekaj tednov in Palestince obtožujejo, da so imena novih dovoljenih stvari objavili v javnosti, da bi osramotili Izraelce.