V Turčiji je bilo v zadnjih dneh več protestov proti Izraelu. Foto: EPA
V Turčiji je bilo v zadnjih dneh več protestov proti Izraelu. Foto: EPA
William Hague in Bernard Kouchner
Britanski in francoski zunanji minister sta vztrajala, da bi moral Izrael sprejeti mednarodno preiskavo incidenta. Foto: EPA
Aktivisti
Slike turške organizacije IHH, ki je sodelovala pri konvoju, naj bi pomagale razjasniti dogodek. Foto: EPA

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je poudaril, da nasprotujejo tistim, ki menijo, da bi morali ljudje v Gazi živeti "v zaporu na prostem". "Dokler zapora ne bo odpravljena in ne bo konec pokolov ter državnega nasilja, bomo vztrajali pri tem, da Izrael odgovarja," je dejal. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je dejal, da je od izraelske privolitve v mednarodno preiskavo odvisno, ali bo sledila normalizacija odnosov med državama, ki so se ohladili že med izraelsko tritedensko ofenzivo na območje Gaze konec leta 2008 in na začetku 2009 ter se še poslabšali po izraelskem napadu na turško ladjo, v katerem je umrlo devet ljudi.

Abasov poziv Izraelu in Hamasu
Pozivom Turčije h končanju zapore Gaze in kaznovanju zaradi napada na ladjo so se na carigrajski konferenci pridružili voditelji drugih muslimanskih držav. V Turčiji je tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki se je zavzel za sveže spodbude za končanje izraelske zapore Gaze, ki traja že od leta 2006. Hkrati je gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, pozval k spravi z njegovim Fatahom.

Na konferenco je bil povabljen tudi Izrael, a naj bi se je udeležil le izraelski veleposlanik v Ankari. Na konferenci med drugimi pričakujejo ruskega premierja Vladimirja Putina, iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, sirskega predsednika Baširja Al Asada in afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Izrael banov predlog zavrnil
Izrael je predlog generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna za mednarodno preiskavo napada na konvoj človekoljubne pomoči zavrnil. Izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Michael Oren je povedal, da bo Izrael zavrnil vse predloge, saj lahko sami izvedejo notranjo preiskavo in imajo do tega tudi pravico, zato ni nikakršne potrebe po mednarodni preiskavi. Ob tem je Oren povedal še, da se Izrael ne bo opravičil za incident.

Izraelska vojska je ubila štiri Palestince, ki so se potapljali v morju ob obali Gaze. Izraelska vojska je povedala, da so bili prepričani, da je šlo za štiri teroriste, ki so pripravljali napad na Izrael. Predstavniki Hamasa v Gazi so povedali, da so štiri trupla našli, dva potapljača še pogrešajo.

O vprašanju Gaze sta se v Egiptu pogovarjala ameriški podpredsednik Joe Biden in egiptovski predsednik Hosni Mubarak. Biden je povedal, da ZDA iščejo nove načine za obravnavo humanitarnih, ekonomskih, varnostnih in političnih razmer v Gazi.

EU pripravljen pregledovati tovor za Gazo
Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je dejal, da bi morala Evropska unija igrati večjo vlogo pri zagotavljanju pomoči Gazi. Kouchner meni, da bi morala Evropska unija poskrbeti, da človekoljubna pomoč resnično prispe do Gaze, ob tem pa bi morala poskrbeti tudi, da zunaj tega palestinskega ozemlja ostane orožje. Dejal je, da je Evropska unija pripravljena pregledovati tovor na ladjah, ki potujejo v Gazo, in da bo igrala pomembnejšo vlogo pri nadzoru meje Rafa med Gazo in Egiptom.

"Evropska unija mora na poti proti miru sodelovati še dejavneje kot zdaj," je povedal Kouchner in ob tem Izrael pozval, naj sprejme mednarodno preiskavo incidenta na turški ladji.

Hague pritiska na Izrael
Kouchner je v Parizu govoril z britanskim zunanjim ministrom Williamom Haguom, ki je napovedal, da bo Evropa še stopnjevala svoj pritisk na Izrael, ob tem pa izraelske oblasti pozval, naj sprejmejo kredibilno in transparentno preiskavo. "Prepričani smo, da mora pri preiskavi vsaj sodelovati tudi mednarodna skupnost," je Hague sporočil izraelskim oblastem, ki so že zavrnile vsakršno mednarodno vmešavanje v njihove zadeve. BBC-jev dopisnik iz Pariza je povedal, da bo Hague enako sporočilo predal tudi ob svojem obisku Rima, Berlina in Varšave.

Nove slike, ki naj bi pojasnile incident
V nedeljo je ena izmed organizacij, ki je sodelovala pri konvoju pomoči, turška IHH, objavila nove slike incidenta, ki se je zgodil prejšnji teden. Na slikah je mogoče videti poškodovane izraelske vojake na turški ladji, okoli njih pa aktiviste. Turška organizacija upa, da bo s slik mogoče razbrati, kako so aktivisti pomagali poškodovanim vojakom, kljub temu da so jih napadli. A Izrael ob tem vztraja na svoji različici zgodbe, kjer trdijo, da so "skrajneži" napadli izraelske vojake, ki so se s silo le branili.