Protestniki v Turčiji so po izbruhu korupcijskega škandala zahtevali odstop premierja. Foto: EPA
Protestniki v Turčiji so po izbruhu korupcijskega škandala zahtevali odstop premierja. Foto: EPA

Politiki v Ankari so se obmetavali s steklenicami za vodo in dokumenti, po zraku naj bi letel celo iPad, ter si izmenjali kar nekaj udarcev. Pretepu je prisostvoval turški pravosodni minister Bekir Bozdag, ki je pozneje namignil, da bi lahko vladajoča stranka AKP vendarle odstopila od predlaganih sprememb.

Kršitev načela delitve oblasti
Glede na predlagano reformo bi vrhovni svet sodnikov in tožilcev (HSYK), ki med drugim imenuje vodilne predstavnike turškega pravosodja, izgubil del svojih pristojnosti. Precej več pristojnosti pri imenovanju HSYK-ja je dobilo pravosodno ministrstvo.

"S spremembo zakonodaje bo moral svet poročati pravosodnemu ministrstvu. Ta amandma je protiustaven in v nasprotju z oblikovanjem neodvisnega telesa," so predstavniki HSYK-ja zapisali v izjavi in dodali, da je predlog reforme v nasprotju z ustavo, saj bi kršil osnovno načelo delitve oblasti, prav tako pa je v nasprotju z mednarodnim pravom.
Negativni odziv iz Sveta Evrope
Reformo je kot problematično označil tudi komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks, ki jo vidi kot "resno nazadovanje v neodvisnosti turškega pravosodja". Zaskrbljeni so tudi v Washingtonu, kjer izpostavljajo pomen pravnega sistema, ki je v skladu z najvišjimi standardi pravičnosti in transparentnosti.
Preiskava proti vodji policije
Spomnimo. Kriza v Turčiji je izbruhnila sredi decembra lani, ko je policija v protikorupcijski preiskavi aretirala na desetine ljudi, med njimi tudi sinove nekdanjih ministrov.
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je odgovornost za škandal, ki je dodobra zatresel njegovo vlado in med drugim vodil v zamenjavo več ministrov, pripisal sodnikom in tožilcem. Vlada je poleg tega v odgovor na preiskave do zdaj odstavila na stotine policistov in policijskih vodij.
Nov udarec za Erdoganovo vlado je v torek prišel ravno iz HSYK-ja, saj je ta uvedel preiskavo proti novoimenovanemu vodji carigrajske policije Selamiju Altinoku, ki naj bi preprečil nove aretacije v krogih blizu vladi.