Zimbabvejski protestniki zahtevajo odstop predsednika Mugabeja in ustavitev policijskega nasilja. Foto: Reuters
Zimbabvejski protestniki zahtevajo odstop predsednika Mugabeja in ustavitev policijskega nasilja. Foto: Reuters

Policija je pretepenega Tsvangiraija pred sodišče v glavnem mestu Harareju pripeljala skupaj s skupino aktivistov, ki so jih aretirali in v zaporu pretepli po nedeljskem opozicijskem shodu, med katerim je bil neki protestnik celo ubit.

Opozicija pod vodstvom Tsvangiraijevega Gibanja za demokratične spremembe je v nedeljo v zimbabvejski prestolnici pripravila shod, da bi opozorila na politično in gospodarsko krizo v državi, ki jo vodi predsednik Robert Mugabe. Marsikdo Mugabeju očita sporno vladanje in vedno višje stroške življenja v Zimbabveju.

ZDA proti Mugabeju
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je že zahtevala takojšnjo izpustitev vseh protestnikov, ki jih je policija prijela v Zimbabveju in dejala, da je predsednik Mugabe odgovoren za varnost ranjenega Tsvangiraija in drugih protestnikov. "Svet je še enkrat spoznal, da je režim predsednika Mugabeja neusmiljen in krut ter ljudem Zimbabveja prinaša le trpljenje," je bila neusmiljena Riceova.

Brutalno ravnanje zimbabvejske policije je strogo obsodilo veliko človekoljubnih organizacij in mednarodna skupnost, oglasil pa se je tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je dejal, da aretacije "kršijo osnovne demokratične pravice državljanov do svobodnega združevanja".