Iran dojema ksirskega predsednika Bašarja Al Asada (na fotografiji) kot branik pred vplivom sunitskih muslimanov iz Savdske Arabije. Foto: Reuters
Iran dojema ksirskega predsednika Bašarja Al Asada (na fotografiji) kot branik pred vplivom sunitskih muslimanov iz Savdske Arabije. Foto: Reuters
Damask
Sirija je Iranu obljubila posle pri prenovi v vojni zrušeni državi. Foto: Reuters

"Če ne bi imeli podpore Irana, ne bi preživeli krize," je za agencijo Reuters dejal poslovnež iz Damaska. Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je zaradi sankcij EU-ja in ZDA naglo upadlo črpanje nafte, prav tako pa so pripadniki Islamske države (IS) prevzeli nadzor nad nekaterimi največjimi naftnimi in plinskimi polji v državi.

Vrednost sirskega funta padla za več kot 70 odstotkov
Šiitski Iran ima globoke vezi s Sirijo. Glede na to, da je sirski predsednik Bašad Al Asad alavir, sirska ločina šiitov, ga Iran dojema kot branik pred vplivom sunitskih muslimanov iz Savdske Arabije. Al Asad je iskal podporo tudi med radikalno šiitsko organizacijo Hezbolah iz Libanona. Organizacija zdaj prejema sredstva za boj proti nasprotnikom sirske oblasti neposredno iz Irana.

Vrednost sirskega funta je v treh letih padla za 70 odstotkov, v zadnjih dveh tednih še za dodatnih deset odstotkov. Za padec denarne enote naj bi bilo krivo to, da vojaško posredovanje ZDA in zaveznic v Siriji ni bilo sirskemu predsedniku Al Asadu v tolikšno pomoč, kot je bilo predvideno. Še večji razlog pa leži v padcu cen nafte, zaradi česar je Sirija v strahu, da bi izgubila podporo Irana.

Naložbe
Poslovneži in bankirji v Damasku pravijo, da je sirska Centralna banka zaskrbljena zaradi padca cen, saj bi to lahko vplivalo na podporo Irana Siriji. Iran je pred več kot letom dni v sirsko Centralno banko položil med 500 in 700 milijoni dolarjev depozita, s katerimi so sirske oblasti poskušale stabilizirati sirski funt.

Iran je julija lani Siriji zagotovil 3,6 milijarde dolarjev posojila za nakup proizvodov iz nafte, še milijardo dolarjev pa za nakup nenaftnih proizvodov. Glede na to, da je na svetovni ravni cena nafte padla za 50 odstotkov, uporniki pa so zavzeli že skoraj tretjino ozemlja v Siriji, si Teheran na tej točki želi ohraniti status quo.

Iran je med drugim Sirijo oskrbel tudi s turbinami za elektrarne, saj mu je bilo obljubljeno, da bo sodeloval pri obnovi hiš, cest in druge infrastrukture v od vojne uničeni Siriji. V zameno za financiranje pa je bilo Teheranu obljubljeno, da bo dobil lastniški delež. Vse to pa je lahko ogroženo. Zdaj bo vse odvisno od tega, koliko časa bodo še padale cene nafte.