Al Senusi (levo) je bil eden najtesnejših sodelavcev Gadafija. Foto: EPA
Al Senusi (levo) je bil eden najtesnejših sodelavcev Gadafija. Foto: EPA
Abdulah Al Senusi
Al Senusi ima na vesti številne čistke Gadafijevih nasprotnikov. Foto: Reuters

Al Senusi je bil strah in trepet Libijcev na čelu tajne službe v režimu strmoglavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija in več mesecev se ni vedelo, kje je, potem ko je bil na begu od 20. oktobra lani, ko so libijski uporniki zavzeli Sirto in med drugim ubili tudi Gadafija.

63-letni Gadafijev svak je bil eden najzvestejših sodelavcev nekdanjega libijskega voditelja. Do zdaj so že nekajkrat poročali o njegovem prijetju ali smrti, vendar so se vsa poročanja pozneje izkazala za neresnična.

Mavretanske varnostne sile so Al Senusija ob francoski pomoči prijele ponoči na letališču v prestolnici Nuakčot, kamor je z lažnim malijskim potnim listom priletel iz Casablance v Maroku. Prijeli so ga skupaj z mlajšim moškim, za katerega se domneva, da je njegov sin.

Libijci obljubljajo pravično sojenje
Njegovo aretacijo so potrdile mavretanske in tudi libijske oblasti, ki so prek Interpola že zahtevale njegovo izročitev. Tiskovni predstavnik libijske vlade Naser Al Mani je povedal, da so v stikih z mavretanskimi oblastmi glede postopka izročitve Libiji, ob tem pa je zatrdil, da bo v domovini deležen pravičnega sojenja.

Zaporni nalog za Al Senusija je zaradi zločinov proti človečnosti že junija lani izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki je Mavretanijo že pozvalo, naj ga izročijo Haagu, kjer ima sodišče sedež.

Njegovo izročitev zahteva tudi Francija zaradi domnevnega sodelovanja v bombnem napadu na potniško letalo nad Nigrom leta 1989, ko je umrlo 170 ljudi, od tega 54 francoskih državljanov. Francija ga je v odsotnosti obsodila na dosmrtno zaporno kazen.

Al Senusi naj bi igral ključno vlogo pri poboju več kot 1.200 zapornikov v Tripolisu leta 1996 in prav aretacija odvetnika svojcev žrtev je lani februarja sprožila ljudsko vstajo v Libiji. ICC je Al Senusija in Gadafijevega sina Saifa Al Islama lani obtožil zločinov proti človečnosti zaradi nasilnega obračunavanja s protestniki.