Za Juliusa Jonesa se je zavzela tudi sestra umorjenega Paula Howlla (na fotografiji). Foto: AP
Za Juliusa Jonesa se je zavzela tudi sestra umorjenega Paula Howlla (na fotografiji). Foto: AP

Danes 40-letni Jones naj bi bil usmrčen oktobra, 5. oktobra pa ima še zadnje zaslišanje pred komisijo za pomilostitev, zato v teh dneh poteka intenzivna kampanja pod sloganom "Pravica za Juliusa Jonesa", ki so se ji pridružili tudi številni zvezdniki in politiki.

Jones je polovico svojega življenja preživel za zapahi, čakajoč na usmrtitev. Foto: AP
Jones je polovico svojega življenja preživel za zapahi, čakajoč na usmrtitev. Foto: AP

Jones, takrat študent na Univerzi v Oklahomi, ki se mu je obetala štipendija, je bil obsojen zaradi umora belopoltega poslovneža Paula Howlla leta 1999 in je tako polovico svojega življenja preživel za zapahi, čakajoč na usmrtitev, pri čemer vsi dokazi nakazujejo, da zločina ni zagrešil.

Skoraj 6,5 milijona ljudi je podpisalo peticijo v podporo Jonesu in njegovemu boju, da bi lahko končno dokazal svojo nedolžnost. A kljub obilici argumentov in dokazov v korist Jonesu je javni tožilec Oklahome zaprosil, da se Jonesa 28. oktobra usmrti.

Jonesova usmrtitev je ena od sedmih, ki naj bi jih Oklahoma izvedla v prihodnje pol leta. Če bodo te izvedene, bodo to prve usmrtitve v tej konservativni zvezni državi po letu 2015, potem ko je niz ponesrečenih usmrtitev privedel do moratorija za njihovo izvajanje.

Za Jonesa se zavzemata tudi Howllovo dekle in sestra

In kaj vse točno priča Jonesu v prid? 45-letni Howell, oče dveh otrok, je bil umorjen 28. julija 1999, ustreljen pred hišo svojih staršev v Edmondu v ponesrečenem poskusu kraje avtomobila.

Sorodna novica Tragedija "peterice iz Centralnega parka" razgalila gnilost kazenskega sistema ZDA

Med tistimi, ki so se zavzeli za Jonesa, je celo njegovo tedanje dekle, danes 75-letna Connie Ellison, ki je, potem ko je primer preučila in se z Jonesom sešla, zdaj prepričana, da njenega fanta ni umoril.

“Preprosto ne morem biti več tiho," je povedala Ellisonova prejšnji mesec v pogovoru za Washington Post. “Govorimo o fantu, čigar krivda se mi zdi vprašljiva, pa ga hočejo usmrtiti.”

Prav tako se za izpustitev Jonesa zavzema Howllova sestra Nancy Vollertsen.

Vrsta napak v postopku

V procesu proti Jonesu so se napake kar vrstile. Branil ga je neizkušeni javni pravobranilec, ki je pozneje priznal, da mu ni nudil dostojne obrambe, med drugim ga tudi ni poklical za pričo ali navzkrižno zasliševal prič tožilstva.

Prav tako poroti ni predstavil Jonesovega alibija – da je bil v času umora doma, ob večerji s svojimi starši in sestro. Odvetnik prav tako ni poklical za priče njegovih svojcev.

Jonesova družina se že 22 let trudi doseči, da bi bil vsaj deležen novega sojenja. Foto: AP
Jonesova družina se že 22 let trudi doseči, da bi bil vsaj deležen novega sojenja. Foto: AP

Jones niti ni ustrezal opisu storilca, ki ga je podal edini očividec zločina – med drugim naj bi imel storilec srednje kratke lase, Jones pa je bil obrit.

Opisu je ustrezal moški po imenu Christopher Jordan, Jonesov znanec iz srednje šole, ki pa je na sojenju trdil, da je bil zgolj voznik, in ne strelec. Jordan je bil glavna priča države proti Jonesu.

V zameno za pričanje, da je bil strelec Jones, se je Jordan za svojo vlogo v umoru pogodil, presedel 15 let v zaporu in je danes svoboden.

Tožilec meril na smrtne kazni

A trije Jordanovi sojetniki so v zapriseženih izjavah povedali, da je Jordan vsakemu od njih povedal, da je moril on, zločin pa podtaknil Jonesu.

Foto: AP
Foto: AP

Nihče od teh treh moških Jonesa ni spoznal, prav tako se ne poznajo med sabo ali jim je kdor koli ponujal pomilostitev v zameno za pričanje, navaja Innocence Project.

Javni tožilec v tistem času, Bob Macy, je slovel po svojih rasističnih nazorih in zahtevanju smrtne kazni za osebe, za katere se je pozneje izkazalo, da so nedolžne (kar ena tretjina je bila takih, večinoma je šlo za temnopolte).

Jonesov primer je postavil v kontekst "nevarnih zadrogiranih črncev". Prav tako je očitne rasistične nazore gojil najmanj en porotnik, 11 od 12 porotnikov pa je bilo belopoltih.

ZDA in Japonska sta edini državi v razvitem svetu, ki še izvajata smrtno kazen.