Izraelska ostrostrelca na meji v pripravljenosti med palestinskimi protesti meseca maja. Foto: Reuters
Izraelska ostrostrelca na meji v pripravljenosti med palestinskimi protesti meseca maja. Foto: Reuters
Hebron
Izraelski vojaki so v večtedenskih protestih ubili več kot sto palestinskih protestnikov. Foto: Reuters
Princ William in nadvojvodinja Kate
Britanski princ William bo 24. junija obiskal prestolnico palestinskih ozemelj Ramalo. Foto: Reuters

Velika Britanija je na ta način skoraj potrojila prodajo iz leta 2016, ko je ta znašala 86 milijonov funtov (98 milijonov evrov), Guardian navaja vladno potrjene podatke Kampanje proti trgovini z orožjem, s čimer je Izrael postal osmi največji trg za britanska orožarska podjetja.

Skupno je Izrael od Velike Britanije v zadnjih petih letih kupil za 350 milijonov funtov (400 milijonov evrov) vojaške strojne opreme. Orožarska podjetja so lani pridobila licence za prodajo in svoji ponudbi Izraelu dodala malokalibrsko strelno orožje, strelivo, rakete in ostrostrelske puške.

Britanski princ William bo prihodnji mesec obiskal tako prestolnico palestinskih ozemelj Ramalo kot tudi Jeruzalem, ki si ga za prestolnico lastita tako Palestina kot Jeruzalem. "Po grozljivem čezmernem odzivu izraelskih varnostnih sil na meji Gaze bodo napetosti na okupiranih palestinskih ozemljih blizu vrelišču, ko bo princ William na tem zgodovinskem obisku," je opozoril Kerry Moscogiuri, direktor kampanje Amnesty International UK.

"Če princ ne bo spregovoril proti povzročenemu nasilju v Gazi, se bo to štelo za politično odobravanje (Izraela, op.). Princ ne sme izkoristiti svojega obiska, da bi zakril ali legitimiziral te grozne zlorabe," pa je dejal vodja britanske Kampanje proti trgovini z orožjem Andrew Smith.

Britanska vlada se je v zadnjem času znašla pod pritiskom vprašanj, ali je izraelska vojska v posredovanjih med protesti Palestincev od konca marca do sredine maja uporabljala tudi britansko orožje. Spomnimo, izraelska vojska je v protestih med 30. marcem in 14. majem ubila skupno najmanj 118 ljudi, več kot 10.000 jih je ranila, med njimi številne s pravim strelivom. Na drugi strani ni bil v tem času ubit niti en državljan Izraela.

Mayeva pozvala k preiskavi nasilja
Premierka Theresa May je sicer bila ena izmed tistih, ki so po najsmrtonosnejšem dnevu protestov ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, v katerih je umrlo najmanj 62 Palestincev, zahtevali neodvisno preiskavo nasilja. Še posebej je obsodila uporabo pravih nabojev izraelskih varnostnih sil, ki je po njenem mnenju "globoko skrb vzbujajoča".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem še naprej trdi, da "ima vsaka država pravico do zaščite svoje meje". Prihajajoči obisk princa Williama je označil za zgodovinskega.