Oba voditelja sicer poudarjata, da so odnosi med državama dobri. Foto: EPA
Oba voditelja sicer poudarjata, da so odnosi med državama dobri. Foto: EPA
Giorgio Napolitano
Mesić se je ostro odzval na besede Napolitana. Foto: EPA

Mesićev govor, v katerem se je odzval na besede italijanskega kolega Giorgia Napolitana, ki je govoril o fojbah, je označil za nizek udarec in dejal, da zanj ni opravičila, še posebej zaradi dobrega sodelovanja v zadnjem času.

Zaradi Mesićevih besed je svoj obisk v Zagrebu odpovedal tudi italijanski podsekretar, zunanji minister D'Alema pa je na pogovor pozval hrvaškega veleposlanika v Rimu.

Mesić je v ponedeljek besede Napolitana označil za rasistične, vzpodbujale naj bi zgodovinski revizionizem in bile naj bi politično revanšistične. Napolitano je namreč v soboto na dan spomina na fojbe odlikoval fašističnega upravitelja Zadra Vicenca Serretnina. Govoril je tudi o slovanskem sovraštvu in prizadevanjih za aneksijo, kar je Mesič ocenil kot vpletanje v aktualne hrvaško-italijanske odnose in ne samo v zgodovinska dejstva.

Mesić za skupno komisijo o fojbah
Spet pa se je odzval tudi Mesić, ki predlaga ustanovitev skupne mešane skupine sodnomedicinskih izvedencev, ki bi ugotovili točno število italijanskih žrtev fojb po drugi svetovni vojni. S tem bi se državi po mnenju hrvaškega predsednika rešili bremena iz preteklosti.

Sicer meni, da so odnosi med državama dobri, dobra pa bi se mu zdela tudi ureditev vprašanja povojnih pobojev.