Švedska, ki je pred kratkim povečala nadzor na meji, je v letu 2015 sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Foto: EPA
Švedska, ki je pred kratkim povečala nadzor na meji, je v letu 2015 sprejela več kot 160.000 prosilcev za azil. Foto: EPA
Temperature so na meji, kjer čaka okoli 2.000 beguncev in migrantov, okoli ledišča. Foto: Reuters

Kot je sporočila tamkajšnja policija, so žrtev prepeljali v bližnjo bolnišnico, a je niso mogli rešiti. Identitete napadalca policija ni razkrila, kakor tudi ni želela sporočiti njegove nacionalnosti. Dejali so le, da gre za mladega moškega, ki je bival v centru, kjer so begunci stari od 14 do 17 let. Napadalca so zaradi suma umora aretirali.

Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Thomas Fuxborg je priznal, da se je število tovrstnih incidentov po prihodu večjega števila beguncev v zadnje pole leta občutno povečalo. Švedska policija je zahtevala dodatnih 4.100 policistov in drugih uslužbencev za pomoč pri boju proti terorizmu, deportacijah neupravičenih migrantov in varovanju begunskih namestitvenih kapacitet.

V spopadu na makedonski meji smrtna žrtev
Še naprej je napeto na grško-makedonski meji, kjer vztraja okoli 2.000 migrantov in beguncev, ki so na poti v Srednjo Evropo. Med njimi je prišlo do spopada, v katerem je en človek umrl, dva pa sta bila ranjena. O spopadu med begunci je poročal grški časnik Kathimerini, zakaj je do njega prišlo, pa ni znano. Srbska tiskovna agencija ob tem navaja, da so se na nikogaršnjem ozemlju med Grčijo in Makedonijo, kjer se vsak dan zbere po več sto migrantov različnih narodnosti, spopadli Afganistanci.

Makedonija na mejah izvaja poostren nadzor in v državo spušča le tiste, ki se izjasnijo, da bodo za azil zaprosili v Avstriji ali Nemčiji. Da lahko nad tem izvaja nadzor, pa na svoje ozemlje spušča le begunce v manjših skupinah. Obenem je za prihod v Makedonijo še en pogoj, saj pot lahko nadaljujejo le prosilci za azil, ki prihajajo iz Iraka, Sirije in Afganistana. Državljane drugih držav Skopje šteje za ekonomske migrante in jih pošlje nazaj v Grčijo. V zadnjem dnevu naj bi v Makedonijo sicer vstopilo 2.000 ljudi.

Noč preživeli v avtobusih in na bencinski črpalki
Pred makedonsko mejo čaka še okoli 2.000 migrantov in beguncev, ki so noč preživeli v avtobusih in na bencinski črpalki, približno 20 kilometrov oddaljeni od mejnega prehoda Idomeni. Po besedah očividcev naj bi bilo čakajočih 39 avtobusov. Grška policija navaja, da je v začasnem zatočišču na meji okoli 500 ljudi.

Predstavniki človekoljubnih organizacij se sprašujejo, zakaj ni več ljudi nameščenih v zatočiščih, ampak morajo čakati na bencinski črpalki. Dodali so, da so nekateri pot po balkanski poti skušali nadaljevati prek nenadzorovanih točk.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.