Pri spletnih straneh so se v sredo odločili za različne oblike protesta. Foto: Reuters
Pri spletnih straneh so se v sredo odločili za različne oblike protesta. Foto: Reuters
Chris Dodd
Nekdanji kongresnik Dodd je kot predsednik Ameriškega filmskega združenja velik zagovornik sporne zakonodaje. Foto: EPA

Za zakonodajo sta najbolj lobirali Hollywood in glasbena industrija, ki se pritožujejo, da spletno piratstvo krši avtorske pravice in odžira velik del zaslužka. Nasprotniki so prepričani, da zakonodaja ogroža "svobodo in odprtost" spleta.

Med tistimi, ki so se pridružili protestu, je tudi spletna enciklopedija Wikipedia, ki je med najbolj obiskanimi spletnimi stranmi na svetu in je za en dan onemogočila dostop do svojih vsebin.

Z različnimi oblikami protesta so se odzvale tudi številne druge spletne strani in uporabnike pozvale, naj svoje nasprotovanje zakonodaji izrazijo svojim izvoljenim zastopnikom, kar je hitro obrodilo sadove, saj so svojo podporo zakonodaji umaknili tudi nekateri njeni ustvarjalci.

Do zdaj se je za ta korak odločilo osem kongresnikov, ki so prej podpirali zakonodajo, s pomočjo katere bi lahko v ZDA preprečili dostop do spletnih strani z avtorsko zaščitenimi vsebinami.

"Neodgovoren" protest
Po odmevnem protestu so zagovorniki zakonodaje okrepili svoja prizadevanja in začeli nove akcije za prepričevanje javnosti in politikov. Zabavna industrija, založniki, farmacevtska podjetja in druge družbe, ki se pritožujejo nad vsakoletnimi milijardnimi izgubami, so protestne akcije nekaterih spletnih strani označili za neodgovorne.

Nekdanji demokratski senator Chris Dodd in lobist ameriške zabavne industrije je vodilne spletne strani, ki so se odločile za protest, obtožil zlorabe moči, kar je po njegovih besedah neodgovorno in škoduje uporabnikom. Tudi ameriška trgovinska zbornica, ena izmed ključnih podpornic zakonodaje, je sporočila, da so dejanja proti zakonodaji pretirana.

Kongresniki bodo morali zdaj ponovno premisliti, ali bodo še vztrajali pri sporni zakonodaji. Mogoč je namreč umik ali preoblikovanje, saj nekateri prejšnji podporniki, ki so zdaj spremenili svojo odločitev, še vedno vztrajajo, da je nujno treba sprejeti zakone za boj proti spletnemu piratstvu.

Tudi če bi kongres po naključju sprejel zakonodajo v zdajšnji obliki, bi lahko predsednik Barack Obama vložil veto. Konec tedna so iz Bele hiše sporočili, da ne bodo podprli zakonov, ki bi omejevali svobodo izražanja in spodkopavali inovativnosti svetovnega spleta.