Policija in protestniki so se spopadli na več krajih v Budimpešti. Foto: Reuters
Policija in protestniki so se spopadli na več krajih v Budimpešti. Foto: Reuters
Protest v Budimpešti
Skrajni desničarski protestniki so se pomešali med miroljubne protestnike opozicijske desnice. Foto: EPA
Madžarski parlament
Parlament v Budimpešti je ob 50. obletnici vstaje ovit v barve madžarske zastave. Foto: EPA
Po 50 letih spet protesti

V spopadu policije in protestnikov v središču Budimpešte je bilo ranjenih 40 ljudi, vendar ne huje, en policaj je bil zaboden v roko. Policija je okoli 1.000 ljudi pregnala izpred zgradbe parlamenta, protestniki pa so se odzvali z zajetjem starega tanka, ki je zaznamoval spomin na revolucijo. Tank so vozili proti policijskemu kordonu, vendar so ga ustavili, potem ko je policija uporabila solzivec. Protesti na Madžarskem trajajo že mesec dni in so izbruhnili potem ko se je razvedelo, da je premier Ferenc Gyurcsany lagal o stanju gospodarstva.

Spomin na revolucijo
Pred protesti so v Budimpešti potekale slovesnosti ob 50. obletnici madžarske vstaje. Slovesnosti so se začele z dvigom zastave na trgu Kossuth v Budimpešti, kjer so zbrani državniki položili vence v spomin padlim v revoluciji, sledila pa je slavnostna seja v madžarskem parlamentu. Vsi udeleženci slovesnosti so podpisali deklaracijo svobode.

Slavja se je udeležilo več kot 50 delegacij tujih državnikov, med njimi tudi slovenska z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom na čelu, ki so jih sprejeli predsednik Laszlo Soylom, premier Ferenc Gyurcsany in predsednik spominskega odbora 1956 Domkos Kosary.

Že v nedeljo zvečer so se gostje udeležili slovesnosti v operni hiši, kjer je zbrane nagovoril predsednik Laszlo Solyom. V govoru je poudaril, da Madžarska in svet skupaj proslavljata obletnico revolucije, ki pomeni boj za madžarsko svobodo.

Prelomna vstaja
Madžarska revolucija se je začela 23. oktobra 1956, ko so se študentje začeli upirati nadvladi Sovjetske zveze. Vstajo so Sovjeti 4. novembra sicer krvavo zatrli, a datum vseeno pomeni začetek konca komunizma v državah vzhodnega bloka. Zgodovinarji imajo dogodek za enega najpomembnejših v drugi polovici 20. stoletja, ne le za Madžarsko, ampak za celotno Evropo.

Proslava tudi v Sloveniji
Madžarsko veleposlaništvo v Sloveniji je pomembno obletnico proslavilo s slavnostnim koncertom v Veliki dvorani Slovenske filharmonije.

Več o poteku madžarske vstaje si preberite tukaj. Vabimo vas tudi, da si preberete intervju z zgodovinarjem Laszlom Gönczem.
Po 50 letih spet protesti