Številni predvsem mladi Rusi iz velikih mest ne verjamejo, da je Enotna Rusija zdrsnila s 64 odstotkov samo na 50 odstotkov. Foto: EPA
Številni predvsem mladi Rusi iz velikih mest ne verjamejo, da je Enotna Rusija zdrsnila s 64 odstotkov samo na 50 odstotkov. Foto: EPA
"Naši" - podmladek Enotne Rusije
Kakšno je bilo razmerje med pro- in protivladnimi protestniki v torek? RT poroča, da je bilo "naših" dva tisoč, protestnikov pa pet tisoč. Foto: EPA

Po poročanju Russia Today je bilo v torek v središču Moskvi na neprijavljenem protestnem shodu pridržanih več kot 600 ljudi, pri čemer naj bi varnostne sile aretirale tudi nekatere pripadnike provladnega gibanja "Naši", ki so organizirali shod v podporo zmagovalcu volitev Putinu.

Na eni strani za, na drugi proti vladi
Na Trgu zmage, kjer je bilo videti na stotine policistov v protiizgredniški opremi in oklepna vozila z vodnimi topovi, so se v torek srečali protestniki, ki so na ulice prišli zaradi domnevnih goljufij vladajoče Enotne Rusije, in provladna mladina. Skupaj se je na trgu in njegovi okolici na obeh shodih gnetlo 10 tisoč ljudi. Policija je ob praznjenju trga aretirala na desetine ljudi, ki jih po večini čakajo 15-dnevne zaporne kazni.

V St. Peterburgu je bilo na podobnem protivladnem shodu aretiranih okoli 200 ljudi. O protestih zaradi izidov nedeljskih volitev poročajo tudi iz drugih večjih ruskih mest. Za soboto je že prijavljen in napovedan naslednji uradni protestni shod, medtem ko se še ugiba, ali bodo kljub vsemu sledili vsakodnevni protesti proti Putinovi vladi.

V zaporu tudi neuradni voditelj protestov
Med aretiranimi je tudi priljubljeni protikorupcijski blogar Aleksej Navalni, ki je za Enotno Rusijo dejal, da so stranka "prevarantov in lopovov". Navalni si je v zadnjih mesecih pridobil sloves neuradnega voditelja protiputinovskega gibanja. Policija je med torkovimi protesti aretirala vladnega kritika in nekdanjega podpredsednika ruske vlade Borisa Nemcova in znanega ruskega borca za človekove pravice Olega Orlova iz organizacije Memorial.

Enotna Rusija zdajšnjega premierja Putina je dobila nekaj manj kot 50 odstotkov glasov, kar pa jim bo z 238 sedeži še vedno zadostovalo za absolutno večino v 500-članski dumi.