Prebivalci vzhodnega dela Ukrajine zahtevajo referendum o neodvisnosti, kakršnega so izvedli na Krimu. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Prebivalci vzhodnega dela Ukrajine zahtevajo referendum o neodvisnosti, kakršnega so izvedli na Krimu. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Proruski protestniki so v nedeljo zasedli regionalno administrativno zgradbo v Donecku. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Spopad policije s protestniki. Foto: Reuters
Vnovično zaostrovanje razmer v Ukrajini
V Ukrajini ostaja napeto

Okoli 100 članom Desnega sektorja je za zdaj uspelo obkoliti zgradbo vrhovnega sodišča v Kijevu in zapreti zadnji vhod. Ko so zgradbo zapuščali vrhovni sodniki, so se člani omenjene skupine drli: "Lustracija!"

Zahtevajo namreč sprejetje lustracijske zakonodaje, po kateri ljudem, ki so povezani s sprejšnjim režimom, ne bodo smeli imeti nikakršnih funkcij v novi oblasti. Člane skrajne desnice skrbi, da bi lahko sodišče odobrilo delovanje 150 odstavljenih uradnikom, da vendarle osta

nejo na položaju, čeprav imajo povezave z odstavljenim ukrajinskim režimom pod vodstvom Viktorja Janukoviča.

Med 'spornimi' osebami so omenjeni Janukovič, pa nekdanja premierja Sergej Arbuzov in Nikolaj Azarov, zaposleni na notranjem ministrstvu in v sodstvu ter tudi njihovi družinski člani.

Protestniki razglasili suvereno Doneško ljudsko republiko

Proruski protestniki so na vzhodu Ukrajine v nedeljo zasedli več vladnih zgradb, tudi sedež varnostne službe, in zaplenili orožje. V Donecku so zahtevali razpis referenduma o avtonomnosti regije. Potem ko so zavzeli glavno upravno stavbo v mestu pa so razglasili "suvereno Doneško ljudsko republiko", ki bo neodvisna od oblasti v Kijevu.
"Separatistična akcija na vzhodu Ukrajine kaže na drugo stopnjo posebnih ruskih operacij, katerih cilj je razkosanje Ukrajine," je dogajanje komentiral začasni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov. Turčinov je v televizijskem nagovoru dejal, da dogajanje v treh mestih na vzhodu Ukrajine - Harivu, Donecku in Lugansku - kaže, da "sovražniki Ukrajine izvajajo krimski scenarij". "Tega ne bomo dovolili," je zatrdil in dodal, da bodo oblasti izvedle protiteroristične ukrepe proti tistim, ki so posegli po orožju.

Smrt ukrajinskega vojaka na Krimu
Ukrajina je sporočila, da je na Krimu neki ruski vojak ubil mornariškega častnika. Več podrobnosti o incidentu na Krimu ukrajinsko ministrstvo za obrambo ni dalo. Tako ni znano, kaj je bil vzrok streljanja in smrti 33 let starega ukrajinskega vojaka.

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da čeprav so se strasti na vzhodu Ukrajine nekoliko umirile, je tam še vedno okoli 1.500 "radikalcev, ki govorijo rusko" in katerih dejavnosti "koordinirajo tuje varnostne službe".

Ruski vojaki pred mejo
Med drugim je začasni ukrajinski premier dejal, da so 30 kilometrov od ukrajinske meje ruski vojaki, "ki izvajajo protiukrajinski načrt". Kot je dejal, "obstaja načrt destabilizacije, načrt, da tuje sile prečkajo mejo in zasežejo državno ozemlje, česar pa ne bomo dopustili. Scenarij je napisala Ruska federacija in njen edini namen je razkosanje Ukrajine."

Do njegovega opozorila je prišlo dan po tem, ko so proruski protestniki v treh večjih mestih na vzhodu Ukrajine v nedeljo izvedli proteste. Med ruskogovorečim prebivalstvom na vzhodu Ukrajine vre že vse od odstavitve predsednika Viktorja Janukoviča 28. marca in nastavitve začasne ukrajinske vlade, ki si želi tesnejših vezi z Evropsko unijo.

Zahteva po novem referendumu
Tako je v nedeljo več kot tisoč protestnikov v Donecku, Lugansku in Harkovu zavzelo več regionalnih administrativnih zgradb. Na Leninovem trgu v središču Donecka se je v nedeljo zbralo 2.000 protestnikov, ki so "nelegalno hunto v Kijevu" pozvali h končanju politične represije in preganjanju državljanov, je poročala agencija Itar-Tass. Protestniki so držali v rokah ruske zastave in vzklikali 'Rusija, Rusija' ter regionalnega guvernerja Donecka Sergeja Taruta, ki ga je postavila začasna vlada v Kijevu, pozvali k odstopu.

Zbrana množica V Donecku je zahtevala tudi referendum o pridružitvi Rusiji, kakršnega so izvedli v Avtonomni republiki Krim, ki je zdaj še pridružena Ruski federaciji. Rusija je mednarodni skupnosti tudi predstavila predlog načrta za zvezno ureditev Ukrajine, v kateri bi imele posamezne regije s skupno 46-milijonskim prebivalstvom več moči in avtonomije.

Zaplemba orožja
V Donecku in Lugansku so protestniki zasedli zgradbi ukrajinske varnostne službe, v Lugansku so zasegli tudi orožje. "Neznani ljudje, ki so v zgradbi, so vdrli v skladišče z orožjem in ga zasegli," je zapisala policija v sporočilu za javnosti. Pri tem je bilo ranjenih devet ljudi. Proruski aktivisti pa so na spletni strani ukrajinskega časopisa Vesti zapisali: "Ljudska milica je zasegla ukrajinsko varnostno službo v 15 minutah".

Začasni ukrajinski ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je za "separatistične nemire" okrivil ruskega predsednika Vladimirja Putina in obljubil, da bodo nemire ustavili brez nasilja. Rusija je sicer začasne oblasti v Kijevu označila za "nezakonite".

Vnovično zaostrovanje razmer v Ukrajini
V Ukrajini ostaja napeto