Protestniki obsojajo policijsko nasilje nad temnopoltimi prebivalci, do taktik policije pa so kritični tudi mediji. Številni novinarji so bili tudi same tarče napadov in groženj ter pridržanj. Foto: Reuters
Protestniki obsojajo policijsko nasilje nad temnopoltimi prebivalci, do taktik policije pa so kritični tudi mediji. Številni novinarji so bili tudi same tarče napadov in groženj ter pridržanj. Foto: Reuters
Policija je tudi na včerajšnjih protestih več ljudi aretirala. Foto: Reuters
Policija v Fergusonu priprla 47 protestnikov

Tokratni protesti zaradi smrti neoboroženega temnopoltega Michaela Browna, ki ga je beli policist Darren Wilsona sprva ustavil, ker je hodil po cesti, nato pa šestkrat ustrelil, so minili mirneje. Udeležilo se ga je več sto ljudi. Policija, ki je prejšnje dni posredovala s solzivcem, oklepnimi vozili in gumijastimi naboji, je proteste večinoma le spremljala, a je po poročanju Reutersa uporabila snov, ki draži oči, in aretirala več deset protestnikov.

Vodja policije na območju Ron Johnson je dejal, da so aretirali 47 ljudi, ki so grozili policistom in jih obmetavali s steklenicami, napolnjenimi z vodo in urinom. Policija je zasegla tri pištole, je še dejal Johnson.

Protestniki med drugim zahtevajo, da se okrožni tožilec Robert McCulloch izloči iz primera, ker doslej še ni aretiral policista, ki je ustrelil Browna. Protestniki in demokratski politiki dvomijo o nepristranskosti tožilca, ki ima dobre zveze s policijo. Poleg tega je njegovega očeta policista leta 1964 med opravljanjem dela ubil temnopolti storilec. McCulloch zavrača pozive za izločitev in obljublja temeljito preiskavo. Če policista ne bo obtožil, lahko sicer posreduje pravosodno ministrstvo ZDA z obtožnico o kršenju državljanskih pravic.

Policija je v torek ustrelila in ubila še Afroameričana, vendar se bojazen, da bi ta dogodek okrepil napetosti, ni uresničila. Le nekaj kilometrov od Fergusona, predmestja St. Louisa, kjer je bil ustreljen Brown, je policija po ropu trgovine ubila moškega, oboroženega z nožem. Približeval naj bi se policiji in vpil: "Ustrelite me, ubijte me!" Policija sporoča, da so po do zdaj zbranih podatkih prepričani, da je bilo streljanje upravičeno.

Guverner Misurija Jay Nixon je v Fergusonu sprva odredil policijsko uro, nato pa tja poslal še narodno gardo, a to protestnikov ni odvrnilo od javnega nasprotovanja policijskemu nasilju in rasizmu. V Ferguson danes prihaja pravosodni minister ZDA Eric Holder, da bi se seznanil z vzporedno zvezno preiskavo, ki jo vodi več kot 40 agentov ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. V ponedeljek pa bo Brownov pogreb.

Beli za bele
Brownov uboj je v ospredje spet postavil rasizem v ameriški družbi, ki ga Ferguson lepo ponazarja. Medtem ko je 65 odstotkov njegovih prebivalcev temnopoltih, je le nekaj odstotkov policistov Afroameričanov.

V podporo policista Wilsona so se organizirali beli prebivalci St. Louisa, ki so že začeli zanj tudi zbirati denar. Do torka naj bi se nabralo približno 25.000 dolarjev. Tisti, ki Wilsona osebno poznajo, trdijo, da ni sposoben hladnokrvne usmrtitve in v šestih letih službe še ni imel nobenega disciplinskega problema.

Denar se zbira tudi za družino ustreljenega, bilo naj bi ga že za skoraj 100.000 dolarjev.

Policija v Fergusonu priprla 47 protestnikov