Napisi v cirilici na stavbah državnih ustanov so nasprotnike javne rabe srbskega jezika v Vukovarju razjezile do te mere, da so nekaj tabel poškodovali, pri čemer je bilo ranjenih pet policistov. Foto: MMC RTV SLO
Napisi v cirilici na stavbah državnih ustanov so nasprotnike javne rabe srbskega jezika v Vukovarju razjezile do te mere, da so nekaj tabel poškodovali, pri čemer je bilo ranjenih pet policistov. Foto: MMC RTV SLO
Vukovar ima na Hrvaškem status herojskega mesta. Več kot tretjina prebivalcev je Srbov. Foto: EPA
500 protestnikov v Vukovarju

Napise, nameščene na petih državnih ustanovah, so stražile okrepljene policijske enote, a posredovanje ni bilo potrebno. Proteste je organiziral Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, v katerem so se odločili, da se bodo - tako kot v torek - mirno sprehodili po mestu od ene do druge institucije, na katerih so izobešeni dvojezični napisi.

Vodja štaba Tomislav Josić je dejal, da ne bodo poskušali sneti tabel z napisi, strategijo delovanja pa bodo oblikovali na četrtkovem sestanku. Protesti se bodo sicer nadaljevali vsak dan ob 10. uri, dokler vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev, je dejal. Ob tem je vojne veterane pozval, naj iz drugih delov države ne prihajajo v Vukovar, poroča portal index.hr. To je namreč "naša bitka, ki jo bomo sami dobili, če bo potrebno, pa bodo pravočasno obveščeni," je dejal Josić, ki sicer pravi, da bi prišlo v mesto na njihov poziv 250.000 ljudi.

Premier: Vojne je konec. Protestniki: Vojne ni konec.
V štabu so poudarili, da niso proti Srbom, ki živijo v Vukovarju, temveč proti vladni odločitvi o uvedbi dvojezičnih napisov v mestu, ki ima na Hrvaškem status herojskega mesta. Protestniki so premierju Zoranu Milanoviću (SDP) sporočili, da vojne, ki se je sicer končala leta 1995, še ni konec, dokler Vukovarčani iščejo pogrešane člane svojih družin, odgovorni za vojne zločine pa se nemoteno sprehajajo v Vukovarju.

Da je vojne konec, pa je v pogovoru za Hrvaški radio dejal Milanović, ki je dodal, da mora Hrvaška v zmagi pokazati tudi velikodušnost. Vlada bo vztrajala pri postavitvi napisov, ki je skladna z ustavnim zakonom o pravicah narodnih manjšin. Izrazil je tudi razumevanje, da nekateri ljudje nad tem niso navdušeni, za nemire v Vukovarju pa je odgovornost pripisal opozicijskemu HDZ-ju.

Tudi za četrtek je napovedan shod na osrednjem trgu v Vukovarju. Protestniki bodo obiskali tudi kraje, kjer so srbske sile po zasedbi mesta leta 1991 zagrešile vojne zločine. Danes so se ustavili pri množičnem grobišču na Ovčari.

V prvotnih nemirih ranjenih pet policistov
V ponedeljek so protestniki s kladivi razbili prve napise v hrvaškem in srbskem jeziku, ki so bili na poslopja državne uprave nameščeni tisto jutro. Ranjenih je bilo tudi pet policistov in policistk. Medtem so table znova postavili, dvojezične napise pa nameravajo namestiti še na 18 državnih institucij v Vukovarju.

500 protestnikov v Vukovarju