Nezadovoljstvo zaradi uničenja parka je preraslo v splošno nezadovoljstvo zaradi razmer v državi. Foto: EPA
Nezadovoljstvo zaradi uničenja parka je preraslo v splošno nezadovoljstvo zaradi razmer v državi. Foto: EPA
V Turčiji še vedno nemirno

Erdogan je nagovoril državljane in v govoru protestnike obtožil rušenja demokracije. "Pravijo, da sem diktator. Ob primerjavi ponižnega služabnika z diktatorjem sem brez besed," je dejal in dodal, da mu za izvajanje projektov ni treba prositi za dovoljenje "pohujšanih".

Medtem pa postajajo vedno glasnejše kritike ravnanja policije, ki je v petek surovo obračunala s protestniki. Po uradnih podatkih naj bi bilo v protestih poškodovanih 53 civilistov in 26 policistov, vendar pa je Amnesty International sporočil, da naj bi bilo ranjenih na stotine ljudi, dva človeka pa ubita.

Aretirali skoraj 1.000 ljudi
Ostro se je policija znova odzvala proti protestnikom v Ankari. Ko se je okoli 1.000 ljudi hotelo prebiti do močno varovanega sedeža premierja, je proti njim uporabila solzivec in vodni top.

Turške oblasti so v soboto potrdile, da so od petka aretirale 939 ljudi. Številni so bili medtem že izpuščeni, je dejal notranji minister Muammer Guler. Da je prišlo do "ekstremnega" ravnanja na strani policije, je v soboto priznal tudi Erdogan.

Erdogan vztraja pri uničenju parka
Protivladni protesti so se razvili iz več dni trajajočega mirnega shoda proti gradnji nakupovalnega centra v bližini trga Taksim, od takrat pa so se razširili na skoraj petdeset mest po vsej državi. Župan Carigrada Kadir Topbas je za televizijo dejal, da so se "naučili lekcije" in da obžaluje, da prebivalcev mesta niso bolje obveščali o načrtih za park Gezi.

Erdogan pa je še v soboto zatrdil, da bo vlada nadaljevala sporni gradbeni projekt, čeprav zdaj morda ne bo več vključeval tudi nakupovalnega centra.

V Turčiji še vedno nemirno