Protestniki so napisali:
Protestniki so napisali: "Da, kampiramo" (Yes, we camp) ter s tem parafrazirali predvolilno geslo ameriškega predsednik Baracka Obame - Zmoremo (Yes, we can).. Foto: Reuters

Več deset okoljevarstvenikov organizacije Greenpeace iz 18 držav je zasedlo štiri termoelektrarne in nanje razobesilo transparente, ki pozivajo voditelje G8, naj prevzamejo vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Sicer po zagotovilih italijanskega podjetja Enel, ki ima v lasti tri zasedene elektrarne, oskrba z električno energijo ni motena.

V Rimu so si aktivisti človekoljubne organizacije Oxfam nadeli maske svetovnih voditeljev in se preoblekli vanje ter v loncu mešali model Zemlje, kar naj bi predstavljalo segrevanje ozračja, na znamenitih španskih stopnicah v središču Rima pa so napol goli okoljevarstveniki s transparentom pozvali voditelje, naj ohranijo hladno podnebje. Policija je za kratek čas aretirala tri protestnike - Francozinjo, Američanko in Grka.

Policija je prijela tudi štiri Nizozemce, ki so se odpravili na prizorišče vrha in so imeli v
avtomobilu palice, plinske maske in čelade. Napovedanih je tudi več t. i. protestov presenečenja. Eden izmed takšnih protestov se je zgodil v L'Aquili, kjer so tamkajšnji prebivalci splezali na bližnji hrib in nanj pred prihodom ameriškega predsednika Baracka Obame obesili napis "Yes we camp" (Da, taborimo), kar je besedna igra s sloganom Obamove kampanje pred predsedniškimi volitvami "Yes we can" (Da, zmoremo). S tem so opozorili, da tri mesece po katastrofalnem potresu, ki je prizadel mesto, še vedno živijo v šotorih, iz tega pa se je že takrat "pošalil" tudi italijanski premier Silvio Berlusconi.