Tisoče protestnikov je zavzelo ulice Moskve. Foto: EPA
Tisoče protestnikov je zavzelo ulice Moskve. Foto: EPA
Protestniki preplavili ulice Moskve

Po podatkih policije se je na ulicah ruske prestolnice zbralo 18.000 ljudi, medtem ko je opozicijski voditelj Sergej Udalcov zatrdil, da se je shoda udeležilo več kot 100.000 protestnikov. Policija se je dobro pripravila na shod in sprejela poostrene varnostne ukrepe, za javni red in mir pa skrbi okoli 12.000 policistov.

Putin kljub novim protestom proti njegovi vladavini ostaja neomajen in je že zatrdil, da ne bo dopustil, da bi socialni pretresi oslabili Rusijo. "Ne moremo sprejeti ničesar, kar slabi našo državo ali deli družbo," je dejal v televizijskem nagovoru in dodal, da ne bodo dopustili odločitev in dejanj, ki bi lahko vodili do socialnih in gospodarskih pretresov.

Mestne oblasti so sicer dovolile protestni shod in miting na Prospektu akademika Saharova. A glede na to, da je v soboto začel veljati nov zakon o zbiranju na javnem mestu, se v zadnjih tednih vrstijo aretacije osumljenih za izgrede na protestih 6. maja.

Policisti so včeraj preiskali stanovanja nekaterih vidnih predstavnikov protestnega gibanja, med katerimi so Aleksej Navalni, Sergej Udalcov in Ilija Jasin.

Med drugim so preiskali tudi stanovanje znane televizijske voditeljice Ksenije Sobčak, ki je hči nekdanjega Putinovega mentorja Anatolija Sobčaka, ki se je pridružil protestnemu gibanju.

'V moje stanovanje so vdrli ob osmi uri zjutraj, tako da se nisem mogla niti obleči, iz stanovanja so mi ukradli stvari, ponižali so me,'' je objavila Sobčakova na svojem Twitterju. Dodala je še, da si ni nikoli mislila, da se bodo "v državi vrnili k takšni represiji". Kot poročajo mediji, so v njenem stanovanju našli milijon in pol evrov v ovojnicah, pri tem izvor in namen hranjenja vsote denarja ni pojasnjen.

Strožje kazne za kršilce
Navalniju in devetim drugim grozi tudi do deset let zapora, če jih obtožijo in obsodijo zaradi organiziranja množičnih nemirov. Protest 6. maja je povzročil strog odziv Kremlja, saj je v petek Putin podpisal zakon, ki zaostruje kazni za protestnike. Najvišja po novem predvidena kazen za udeležence nezakonitih protestov znaša 300.000 rubljev (7.300 evrov), za organizatorje tovrstnih protestov pa kar do milijona rubljev (24.500 evrov).

Borci za človekove pravice so ob tem sporočili, da poskušajo ruske varnostne agencije ustrahovati rastoče protestno gibanje in preprečiti množično udeležbo na demonstracijah. Moskovske mestne oblasti so dovolile, da se lahko torkovega protesta udeleži največ 50.000 ljudi.

Protestniki preplavili ulice Moskve