Vrsta za testiranje v Pekingu. Foto: Reuters
Vrsta za testiranje v Pekingu. Foto: Reuters

V najbolj naseljenem okrožju prestolnice Čaojang, kjer živi približno 3,5 milijona ljudi, so bile postaje podzemne železnice in pisarne v jutranjih urah povsem prazne, potem ko so oblasti v nedeljo sprejel nove omejitvene ukrepe.

Kitajska se bojuje z novim izbruhom okužb s koronavirusom, pri čemer so v Pekingu v zadnjih tednih poročali o več sto okužbah, v ponedeljek pa so potrdili 49 novih okužb. To razmeroma majhno število okužb je bilo dovolj, da so v političnem središču države odredili omejitve gibanja.

Prebivalci Pekinga se bojijo, da se bodo kmalu znašli v primežu podobnih drakonskih ukrepov, zaradi katerih je večina od 25 milijonov prebivalcev mesta Šanghaj že več tednov ujeta doma.

Zaprtje v Šanghaju še traja

Šanghajski uradniki so sicer sporočili, da mesto na vzhodu države zmaguje v boju proti najhujšemu izbruhu covida-19 na Kitajskem od začetka pandemije. Vendar se je zaprtje Šanghaja vseeno okrepilo, saj so oblasti odredile večdnevno policijsko uro za prebivalce določenih sosesk, čeprav se je dnevno število primerov zmanjšalo na nekaj tisoč. To pa je povzročilo ogorčenje in redke proteste v državi, ki je še vedno zavezana strategiji ničelne tolerance do covida-19.

Na spletu se je razširila jeza zaradi domnevnih napak pri strategiji nadzora virusa, mešanih sporočil oblasti in trde roke šanghajskih uradnikov, ki so ljudi z negativnimi testi spravili v državno karanteno in povzročili pomanjkanje hrane v nekaterih soseskah.

Oblasti so medtem potrdile pristnost videoposnetka, ki je konec tedna zaokrožil po družbenih medijih, na katerem so se prebivalci mesta Džuankjajo zaradi pomanjkanja hrane spopadli z zdravstvenimi organi.