Prebivalka Šanghaja gleda skozi luknjo v ograji, ki so jih mestne oblasti namestile okoli izoliranih stanovanjskih območij. Foto: Reuters
Prebivalka Šanghaja gleda skozi luknjo v ograji, ki so jih mestne oblasti namestile okoli izoliranih stanovanjskih območij. Foto: Reuters

Kitajska še kot zadnja večja država kljub večji nalezljivosti različice omikron sledi ničelni toleranci do novega koronavirusa. Oblasti vztrajajo pri strogih ukrepih, kot so zaprtja javnega življenja, množično testiranje in omejitve gibanja na podlagi zdravstvenih kod na mobilni aplikaciji, poroča Guardian.

Predsednik Ši Džinping je v nagovoru sedemčlanskega vrhovnega odbora politbiroja, najvišjega organa vladajoče partije, zagovarjal kitajski pristop in ga označil za znanstvenega in učinkovitega. Uradnikom je naročil, naj se "neomajno držijo splošne politike" ničelne tolerance do covida-19.

"Zmagali smo bitko za obrambo Vuhana in zagotovo lahko zmagamo bitko za obrambo Šanghaja," je dejal.

5000 dnevnih okužb v deželi z 1,3 milijarde prebivalcev

Kitajska, dežela z 1,4 milijarde prebivalcev, je v petek poročala o 4696 okužbah. Od tega so jih 4269 potrdili v 26-milijonskem Šanghaju ter 70 v 22-milijonskem Pekingu. V osrednji pokrajini Henan, kjer so uvedli zaprtje v 10-milijonski prestolnici Žengžu, so potrdili 79 okužb.

Kitajske oblasti so ob tem v petek odpovedale azijske igre, ki naj bi v Hangzhou potekale septembra.

Negodovanje nad zaprtji v Pekingu in Šanghaju

Sorodna novica Kitajska politika ničelne tolerance do covida: neskončna zaprtja, pomanjkanje hrane, ločevanje otrok

V Pekingu mestne oblasti niso uvedle zaprtja po celotnem mestu, temveč so izolirali posamezne stanovanjske komplekse, omejili gibanje in javni promet ter v nekaterih delih mesta ustavili posamezne dejavnosti in dogodke. Ponekod so ljudem odredili delo od doma in odprli velike karantenske centre za blage in asimptomatske primere.

V Šanghaju zaprtje javnega življenja in omejitve gibanja traja že pet tednov, v mestu pa naj bi se počasi pripravljali na postopno odpiranje, poroča BBC. Zaprtje kitajskega finančnega in transportnega vozlišča je prizadelo gospodarstvo, skrčila sta se tako storitveni kot proizvodni sektor, navaja CNN. Poročali so tudi o moteni in nezadostni oskrbi prebivalcev s hrano.

Prebivalci so v redkem javnem izražanju nezadovoljstva na družbenih omrežjih pogosto protestirali in kritizirali ukrepe oblasti.

Kitajske oblasti ne bodo popuščale

Ši je zdaj napovedal, da oblasti ne bodo popustile kritikam. "Odločno se bomo borili proti vsem besedam in dejanjem, ki izkrivljajo, dvomijo in zanikajo našo politiko preprečevanja epidemij," je dejal, s čimer je po tolmačenju Guardiana kritiziral tudi ukrepanje šanghajskih oblasti ob izbruhu.