Domnevni spolni napadi so se zgodili pred železniško postajo v Kölnu. Foto: Reuters
Domnevni spolni napadi so se zgodili pred železniško postajo v Kölnu. Foto: Reuters

Obenem policija zaradi kraje osebnih predmetov, kot so mobilni telefoni, preiskuje 21 ljudi. Osem je pridržanih. Tudi aretirani Nigerijec je obtožen kraje. Bil je v skupini moških - večina jih je prihajala iz severne Afrike -, ki je 31. decembra spolno napadla in okradla ženske pri kölnski železniški postaji.

Osumljeni Nigerijec je bil aretiran skupaj z 22-letnim Alžircem, ki je obtožen kraje, ne pa spolnega napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oba živita v begunskem centru v Kerpnu, ki je približno 30 kilometrov oddaljen od Kölna.

Policija prejela že 650 prijav
V Kölnu naj bi se po navedbah prič in napadenih žensk množica moških, ki naj bi bili večino arabskega in severnoafriškega videza, na silvestrovo razporedila v manjše skupine, ki so nato obkolile ženske, jim grozile, jih otipavale in tudi oropale.

Policija je doslej prejela več kot 650 prijav kaznivih dejanj, med katerimi je bilo več kot 330 prijav povezanih s spolnimi napadi. Podobni napadi so se zgodili tudi v Hamburgu in Stuttgartu.

V Nemčiji, ki je lani sprejela 1,1 milijona prosilcev za azil, so napadi sprožili številne napetosti. Javnost je ogorčena, številni so zaradi silvestrskega dogodka drugače začeli gledati na prebežnike, sledili pa so tudi množični protesti. Povečali so se tudi pritiski na kanclerko Angelo Merkel.