Vladimir Putin in Donald Trump sta se nazadnje srečala na vrhu Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (APEC) v Vietnamu, zdaj pa se bosta prvič srečala na uradnem predsedniškem vrhu. Foto: Reuters
Vladimir Putin in Donald Trump sta se nazadnje srečala na vrhu Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (APEC) v Vietnamu, zdaj pa se bosta prvič srečala na uradnem predsedniškem vrhu. Foto: Reuters
Vladimir Putin in John Bolton
Putin, ki se je v sredo sešel z Boltonom, je ob njegovem obisku dejal, da si Rusija želi "obnoviti polne odnose z ZDA na podlagi enakosti in medsebojnega spoštovanja". Povedal je, da si Rusija nikoli ni želela konfrontacije in da mu je žal, da odnosi med ZDA in Rusijo niso najboljši. Foto: Reuters

Predsednika bosta govorila tudi o meddržavnih odnosih in mednarodnih vprašanjih. Odnosi med Moskvo in Washingtonom so zaradi sirske vojne, ukrajinske krize in obtožb o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 sicer na najnižji ravni od hladne vojne.

Na srečanju bosta govorila o "trenutnem stanju in perspektivi za razvoj rusko-ameriških odnosov", so zapisali v izjavi za javnost iz Kremlja, iz Bele hiše so dodali, da bo beseda tekla tudi o "temah, povezanih z nacionalno varnostjo".

Moskva in Washington sta se o srečanju dogovorila v sredo med obiskom svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johna Boltona v ruski prestolnici. Takrat so sporočili le, da bo srečanje v tretji državi.

Voditelja bosta morda podpisala skupno izjavo
Medtem so sporočili tudi natančen dnevni red vrha. Kot je pojasnil Putinov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov, bodo v središču srečanja dvostranski odnosi, Sirija in tudi nadzor nad oboroževanjem. Srečanje, ki se bo začelo opoldne, bo vključevalo pogovor na štiri oči in delovno kosilo, ob koncu pa je načrtovana skupna novinarska konferenca. Voditelja bosta morda sprejela tudi skupno izjavo z zavezo k izboljšanju odnosov, je povedal Ušakov.

V okviru priprav na vrh se bosta v prihodnjih dveh tednih sestala tudi zunanja ministra obeh držav Mike Pompeo in Sergej Lavrov.

Stoltenberg pozdravlja napovedano srečanje
"Dialog zame ni znak šibkosti, temveč moči," je povedal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in dejal, da so pogovori z Rusijo popolnoma skladni s smernicami Nata. "Ne želimo nove hladne vojne, ne želimo izolirati Rusije. Želimo stremeti k boljšim odnosom z Rusijo," je dodal.

Doslej le na mednarodnih srečanjih
Predsednika obeh velikih sil se od začetka Trumpovega mandata januarja lani še nista srečala na formalnem vrhu, le ob robu mednarodnih srečanj, nazadnje novembra lani v Vietnamu. Daljši pogovor sta imela julija lani ob robu vrha skupine G20 v Hamburgu.

Helsinki so v preteklosti že večkrat gostili vrhunska srečanja voditeljev ZDA in Rusije. Leta 1990 sta se tam sestala George H. W. Bush in Mihail Gorbačov, leta 1997 pa je finska prestolnica gostila srečanje Billa Clintona in Borisa Jelcina.