Cepivo za covid-19, ki orje ledino, sta razvila farmacevtska družba Moderna Inc. in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), obe ustanovi domujeta v ameriški zvezni državi Massachusetts. Foto: Reuters
Cepivo za covid-19, ki orje ledino, sta razvila farmacevtska družba Moderna Inc. in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), obe ustanovi domujeta v ameriški zvezni državi Massachusetts. Foto: Reuters

Tretja faza pomeni, da bodo cepivo preizkusili na razpršenem vzorcu 30 tisoč prostovoljcev po državi. Ameriška zvezna vlada je oblikovala tako imenovani Program Warp, v katerega bo vključenih pet ali več najobetavnejših projektov cepiv, ki bodo prijeli izdatna sredstva iz zveznega proračuna. Potem ko je družba Pfizer prejšnji teden dobila skoraj dve milijardi dolarjev za razvoj cepiva, ki ga bo začela množično preizkušati še to poletje, se je zdaj začel množični preizkus prvega ameriškega cepiva, ki temelji na virusovi mRNA.

Ob uspešnem testiranju že sledi množična proizvodnja
"Ta cepiva razvijamo zelo hitro, v bistveno krajšem časovnem okviru v primerjavi z običajnimi cepivi. A kljub temu moramo zagotoviti njihovo varnost in učinkovitost. Ko bo cepivo prestalo ta preizkus, bomo lahko začeli množično proizvodnjo in ga začeli uporabljati,"
trdi dr. Frank Eder s centra za klinične raziskave Meridian.

Brez težav s pridobivanjem prostovoljcev
Prostovoljcev menda ni bilo težko najti. Ena izmed njih je Jennifer Haller: "Tako malo lahko naredimo za boj proti virusu. Sodelovanje v raziskavi mi daje občutek, da nekaj prispevam in lažje prenašam vse skupaj."

Prostovoljka Melissa Harting: "Vsi člani moje družine so v zdravstvenih poklicih. Mož je policist. Vsi smo torej na prvi bojni črti v boju proti virusu in zato toliko bolj izpostavljeni. Zato je zame pomembno, da prispevam k prizadevanjem za uničenje virusa."

Napoved – učinkovito zdravilo z letom 2021
Cepiva veljajo za rešitev in ključni odgovor na izziv pandemije, čeprav velik del javnosti dvomi o njihovi varnosti in učinkovitosti. Razvijajo jih namreč rekordno hitro, saj razvoj cepiva običajno traja več let, novega koronavirusa pa ga do decembra lani sploh še nismo poznali. Strokovnjaki, predvsem pa politiki, učinkovito cepivo napovedujejo do začetka prihodnjega leta.