Uradni podatki o številu džihadistov iz Srbije, ki sodelujejo v bojih v Siriji in Iraku, ne obstajajo. Foto: EPA
Uradni podatki o številu džihadistov iz Srbije, ki sodelujejo v bojih v Siriji in Iraku, ne obstajajo. Foto: EPA

Od petih obtoženih so bili na sodišču trije obtoženi, saj sta dva na begu. Med njimi tudi prvoobtoženi 35-letni Abid Podbićanin, sicer nekdanji imam v Novem Pazarju, ki je administrativno središče Sandžaka na jugozahodu Srbije. Po poročanju medijev naj bi bil februarja ubit v Siriji, kjer naj bi bil nekaj časa tudi poveljnik ene izmed enot Islamske države (IS). Drugoobtoženi Sead Plojović je na sodišču krivdo zanikal. Povedal je, da je tudi on slišal, da je prvoobtoženi Podbićanin, ki je poročen z njegovo sestro, umrl v Siriji, da pa ni vedel, da je tam.

Delovali naj bi v molilnici v Novem Pazarju
Obtožnica peterico bremeni, da so leta 2013 vzpostavili stike z Islamsko državo (IS) in Fronto al Nusra, ki je povezana s teroristično organizacijo Al Kaido. Delovali naj bi v muslimanski molilnici v Novem Pazarju, kjer so sprejemali zainteresirane za odhod v Sirijo, jih opremili ter dali informacije za nadaljevanje poti. Iz Carigrada naj bi nato organizirali njihovo nadaljnjo pot v Sirijo. Denar naj bi zbirali v BiH-u, na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji ter Luksemburgu.

Enega izmed obtoženih, Tefika Mujovića, ki je na begu, obtožnica bremeni spodbujanja terorističnih dejanj, saj je na Facebooku objavil več besedil, ki poveličujejo Islamsko državo, ter pozival k samomorilskim akcijam na območju Sandžaka, Beograda in Rima.

V Siriji ubiti štirje srbski državljani
Podatki, ki so na voljo, kažejo, da so bili v Siriji od maja 2013 ubiti štirje srbski državljani. Srbski parlament je oktobra lani sprejel spremembe kazenskega zakonika v želji, da bi preprečili sodelovanje Srbov v bojih v tujini. Predvidene kazni so od šest mesecev do deset let zapora.