Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić meni, da sta državi pripravljeni na rešitev glede LB-ja. Foto: EPA
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić meni, da sta državi pripravljeni na rešitev glede LB-ja. Foto: EPA

Srečanja se bosta udeležila tudi oba strokovnjaka za reševanja vprašanja LB-ja, France Arhar in Zdravko Rogić. Kot je pojasnila Vesna Pusić, naj bi na srečanju poskušali najti način, po katerem bi rešili vprašanje prenesenih deviznih prihrankov. Dodala je, da imata Rogić in Arhar nekaj predlogov, na podlagi katerih bi lahko uredili spor.

"Erjavec je pripravljen, jaz sem pripravljena in upam, da bova našla kakšno rešitev," je dejala Pusićeva v pogovoru za Hrvaški radio. V odgovoru na vprašanje, ali odpoved Erjavčevega prihoda v Dubrovnik napoveduje tudi novo ohladitev odnosov med Ljubljano in Zagrebom, ki naj bi se začela na Blejskem strateškem forumu zaradi različnih pojmovanj vsebine pisma iz Basla, je ocenila odnose med državama kot dobre.

Kakšna je vloga baselske banke?
Banka za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu je namreč znova zavrnila možnost, da bi posredovala pri sporu in je zgolj ponudila svoje prostore za pogovore o reševanju spora. Vesna Pusić je zato na Brdu pri Kranju ocenila, da se je Bis razglasil za nepristojnega v postopku, Erjavec pa je pismo razumel tako, da se banka ni razglasila za nepristojno.

Kot sta se marca letos dogovorili Hrvaška in Slovenija, bosta spor glede deviznih prihrankov, ki so bili izplačani in nato preneseni v hrvaški javni dolg, reševali v okviru pogajanj o nasledstvu in ne v sodnih postopkih.

Slovenija: Hrvaška naj umakne tožbe
Hrvaška se je v marčevskem memorandumu tudi zavezala, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili v povezavi s tem sproženi pred hrvaškimi sodišči, a so se na hrvaških sodiščih nadaljevali postopki proti LB-ju. Naslednja obravnava v eni izmed tožb Privredne banke Zagreb proti slovenskim bankam bo 24. oktobra.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so ponovili, da so zavezo iz memoranduma izpolnili, ko so dali navodila bankam, te pa svojim odvetnikom, naj začasno ustavijo postopke glede LB-ja. Pojasnjujejo, da postopki sicer potekajo, ker podobno ni storila slovenska stran. Slovenija pa medtem vztraja pri tem, da hrvaška vlada umakne tožbe.