Odnosi med državama so se močno izboljšali, še vedno pa si stojita na nasprotnih bregovih glede Sirije. Foto: Reuters
Odnosi med državama so se močno izboljšali, še vedno pa si stojita na nasprotnih bregovih glede Sirije. Foto: Reuters
Odnosi med voditeljema so se močno izboljšali. Foto: Reuters

Putin je na novinarski konferenci po srečanju potrdil, da so se odnosi med državama normalizirali in da sta se strinjala o obsežnem dogovoru glede odprave sankcij na področju kmetijstva, ki jih je Rusija uvedla proti Turčiji po sestrelitvi ruskega vojaškega letala leta 2015. Sankcije sta predsednika deloma odpravila že na srečanju marca. Putin sicer ni povedal, kdaj bodo sankcije dokončno odpravljene.

Erdogan in Putin sta izkoristila priložnost tudi za pogovor o krizi v Siriji, kjer si stojita na nasprotnih straneh. Medtem ko Putin podpira sirski režim Bašarja Al Asada, Turčija v Siriji podpira uporniške sile. Že pred odhodom v Soči je Erdogan dejal, da bo Sirija zagotovo najbolj pomembna tema današnjih pogovorov. "Krvavo klanje v Siriji se mora končati kar se da hitro, skupni cilj pa je, da se sprejme politična rešitev, ki varuje ozemeljsko celovitost države," je dejal Erdogan.

Po srečanju v Sočiju sta se oba strinjala, da je vzpostavitev varnih območij ključ do uspeha v Siriji. Putin je predlagal, da bi se nad takimi območji prepovedalo letenje. "Treba je najti takšne mehanizme, ki bodo zagotovili konec prelivanja krvi," je dejal Putin. Erdogan je sicer opozoril še, da želijo "nekatere strani" sabotirati dogovor o prekinitvi ognja, ki so ga sklenili decembra lani.

Govorili so tudi o vojaškem sodelovanju
Predsednika sta se še strinjala, da morajo biti odgovorni za kemični napad na sirsko mesto Kan Šejkun na začetku aprila kaznovani, nista pa istega mnenja glede tega, kdo je za napad odgovoren. Tako Turčija kot Zahod za napad obtožujeta sirski režim, Rusija pa upornike.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da sta se predsednika pozitivno pogovarjala tudi o vojaškem in tehničnem sodelovanju. Čeprav je Turčija članica Nata, se vse bolj spogleduje z ruskim orožjem. Med drugim turški ministri razmišljajo o nakupu ruskega sistema zračne obrambe S-400 triumf, ki pa ni združljiv z Natovo obrambno strukturo in ameriškimi orožji, ki jih Turčija že ima. Morebitni nakup ne bi dobro vplival na odnose med Ankaro in Zahodom.

Pogovori med predsednikoma bodo verjetno ustvarili določene napetosti v Natu, kar bi lahko koristilo Putinu. Turčija pa lahko z današnjimi pogovori Zahodu pokaže, da ima na voljo alternative.