Ruski predsednik Vladimir Putin je o svoji domnevni vpletenosti v afero spregovoril na medijskem forumu v St. Peterburgu. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je o svoji domnevni vpletenosti v afero spregovoril na medijskem forumu v St. Peterburgu. Foto: Reuters
Putin zanikal vpletenost v »panamske posle«

"Naši nasprotniki so zaskrbljeni zaradi enotnosti in trdnosti ruskega naroda, našega multinacionalnega ruskega naroda, zato nas s takimi aferami želijo destabilizirati in oslabiti navznoter, da bi nas naredili poslušnejše in ubogljivejše," je v neposrednem televizijskem prenosu dejal Putin.

Pod lupo Putinov prijatelj Sergej Roldugin
Ruski predsednik se je sploh prvič odzval na afero, ki je razkrila, da imajo nekateri Putinovi prijatelji oziroma bližnji sodelavci podjetja v davčnih oazah, kot so Panama ali Britanski deviški otoki. Ta podjetja bi se lahko uporabljala za pranje denarja. V dokumentih se omenja ime dolgoletnega Putinovega prijatelja čelista Sergeja Roldugina, ki je lastnik dveh "offshore" podjetij International Media Overseas in Sonnette Overseas. Prvo je leta 2007 dobilo 6 milijonov dolarjev posojila, ki pa je bilo po treh mesecih odpisano.

Našli so nekaj mojih znancev in sestavili zgodbo
"Ker v dokumentih niso našli mojega imena, so našli nekaj mojih znancev, prijateljev in sestavili zgodbo v smislu ta in oni je naredil takšne stvari in verjetno gre za korupcijo. A pri tem ne gre za nobeno korupcijo. Gre za informacijski produkt,"
meni Putin, ki podrobno ni komentiral obtožb na račun Roldugina, o katerem je dejal le, da je ponosen na ljudi, kot je Roldugin, ki je veliko svojega denarja doniral državnim ustanovam.

Peskov: V ozadju afere nekdanji obveščevalci
Že predtem je Putinov govorec Dimitrij Peskov očitke na račun ruskega predsednika označil za "putinofobijo". Peskov je dejal, da novinarski konzorcij, ki je razkril na milijone dokumentov družbe Mossack Fonseca, med drugim sestavljajo nekdanji uslužbenci Cie in drugih obveščevalnih agencij.

Rusija zadovoljna s premirjem v Gorskem Karabahu
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem na obisku v Bakuju izrazil zadovoljstvo s premirjem med nekdanjima sovjetskima republikama Armenijo in Azerbajdžanom na območju Gorskega Karabaha. "Potrudili smo se pomagati našim prijateljem doseči dogovor in upamo, da se ga bodo držali," je povedal Lavrov po sestanku z azerbajdžanskim kolegom.

Putin zanikal vpletenost v »panamske posle«