Ruski predsednik Vladimir Putin je na vprašanja državljanov odgovarjal 14. leto zapored. V klicnem centru so v dveh urah sprejeli več kot milijon vprašanj iz vse Rusije. Foto: EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je na vprašanja državljanov odgovarjal 14. leto zapored. V klicnem centru so v dveh urah sprejeli več kot milijon vprašanj iz vse Rusije. Foto: EPA
Vladimir Putin
"Direktno na liniji z Vladimirjem Putinom". Prenos triurne "oddaje" na ulicah Sevastopola na polotoku Krim, ki ga je Rusija priključila spomladi 2014. Foto: Reuters
Putin na vprašanja odgovarjal tri ure in pol

Putin je bil znova kritičen do Turčije, za katero je dejal, da sodeluje s skrajneži. Ruski predsednik meni, da na jugu Turčije divja državljanska vojna in dodal, da za Ruse ni varno obiskati ne Turčije ne Egipta.

Turčija prijateljska država, težava so njeni voditelji
Glede odnosov s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in sosednjimi državami, je dejal, da ima Rusija zelo prijateljske odnose s svojimi sosedami, da pa "ima probleme z nekaterimi njihovimi voditelji". Odnosi med Turčijo in Rusijo so se izrazito poslabšali lani novembra, ko so Turki na meji s Sirijo sestrelili ruski lovec.

Želi si Ukrajino kot močno partnerko
Glede nove ukrajinske vlade, ki je bila v četrtek potrjena v parlamentu, je Putin dejal, da do nje nima stališča, saj o njej ne ve ničesar. Poudaril pa je, da je prejšnja vlada od devetih točk načrta, ki ga je sprejela, uresničila le dve in da so posledice boleče. "Želimo si, da si Ukrajina opomore in da je močna partnerka," je dejal. Menil je tudi, da se pri uresničevanju nekaterih elementov dogovora iz Minska zavlačuje. Kot najpomembnejšo je izpostavil politično reformo, ki bi ljudem na vzhodu Ukrajine zagotovila njihove pravice. Dodal je še, da se z lahkoto vpliva na ustavitev ognja na vzhodu Ukrajine in tako zagotovi, da se dogovor iz Minska ne uresničuje.

Sirija: Nova ustava in volitve
Putin meni, da je za Sirijo edina rešitev, da vpletene strani sedejo za mizo, sprejemajo novo ustavo in izpeljejo volitve. Putin ni izrecno omenil sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ključnega ruskega zaveznika v Siriji. Putin misli, da je kljub umiku večine ruskih sil sirska vojska sposobna "resnih ofenzivnih operacij", kar je dokazala z osvojitvijo Palmire.

Za afero Panama stoji Goldman Sachs
Ponovil je tudi stališče glede afere Panamski dokumenti. Meni, da gre za provokacijo in da za časopisom Süddeutsche Zeitung, ki je prvi objavil afero, stoji ameriška banka Goldman Sachs. Dodaja, da v teh dokumentih ni obtožb, temveč sama namigovanja in da gre za "metanja peska v oči ljudi".

Na vprašanje, kateri ameriški predsednik bi bil slabši za Rusijo - republikanski kandidat Donald Trump ali kandidatka demokratov Hillary Clinton - je odgovoril, da ne gre za vprašanje, kdo je slabši. Pri mednarodnih odnosih bi namreč moralo biti pomembno sodelovanje, in ne manjše zlo, je dejal.

Rusija kot enakovreden partner
Putin je priznal, da rusko gospodarstvo ni v dobrem stanju, saj so se realni prihodki zmanjšali za štiri odstotke. A je dodal, da je optimističen in da ni večje nevarnosti. Lani je bila inflacija 12-odstotna, kar pa je Putin označil kot začasno stanje. Kremelj ne pričakuje, da bodo sankcije Zahoda kmalu odpravljene. Je pa Putin izrazil pričakovanje, da tuje sile spoštujejo Rusijo in jo obravnavajo kot enakovrednega partnerja.

Se bo Putin poročil?
Za konec še zasebno življenje. Putina je ena izmed gledalk vprašala, ali se bo poročil, potem ko se je leta 2013 ločil od žene Ljudmile. Ruski predsednik je bil ob tem vprašanju vidno v zadregi. Nanj ni odgovoril neposredno, ampak je povedal, da verjame, da je za Ruse pomembneje to, kako vodi državo kot pa zasebno življenje. Na koncu pa je vendarle dodal, da upa, da bo nekega dne potešil radovednost gledalke. Putina mediji zadnja leta povezujejo z nekdanjo gimnastičarko Alino Kabajevo, kar pa je ruski predsednik zanikal.

Na Krimu ukinili vladno telo Tatarov - medžlis
Medtem pa so ruske oblasti na Krimu prepovedale vladno telo tam živečih Tatarov medžlis. Krimska tožilka Natalija Poklonskaja je v sredo sporočila, da se je odločila dejavnosti te organizacije "ustaviti", saj si prizadeva za "ekstremistične dejavnosti" in "destabilizacijo". Kot je še zapisala, medžlis odslej ne sme uporabljati nobenih državnih in tudi ne lokalnih medijev, organizirati množičnih shodov, uporabljati bančnih računov in sploh izvajati kakršnihkoli aktivnosti. Na Krimu živi približno 300.000 Tatarov, ki so leta 2014 večinsko nasprotovali priključitvi polotoka k Rusiji. Potezo Rusije so že kritizirale mednarodne organizacije za človekove pravice.

Putin na vprašanja odgovarjal tri ure in pol