Putin se mudi v Vladivostoku, kjer so ga zanimali tudi pogovori o plinovodu med vzhodno Sibirijo in Tihim oceanom. Foto: EPA
Putin se mudi v Vladivostoku, kjer so ga zanimali tudi pogovori o plinovodu med vzhodno Sibirijo in Tihim oceanom. Foto: EPA
Poljska
Rusi so opustitev načrtov o protiraketnem ščitu pozdravili. Foto: EPA

ZDA je treba preprečiti, da bi dobile občutek, da lahko storijo vse, kar si zaželijo, je dejal ruski premier med obiskom Daljnega vzhoda. "Da bi ohranili ravnotežje, moramo razvijati novo orožje, ne protiraketne obrambe, kot to delajo ZDA," je poudaril Putin in dodal, da sta vprašanji razvoja obrambnih sistemov in razvoja novega orožja tesno povezani.

Putin še meni, da bi z gradnjo "protiraketnega dežnika" ZDA dobile občutek, da so povsem varne in da lahko počnejo kar koli, s tem pa bi se porušilo ravnovesje, kar bi se takoj pokazalo tako v politiki kot gospodarstvu.

Protiraketni ščit ne; kaj pa?
Ameriški predsednik Barack Obama je sicer septembra napovedal, da bodo ZDA opustile načrte o gradnji protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi, za kar si je prizadeval predvsem Obamov predhodnik George Bush. Obama pa kljub temu ni pozabil dodati, da bo Washington razvijanje protiraketne zaščite nadaljeval, le na drugačen način in na drugih krajih. Rusija je takrat ta obrat previdno pozdravila, a hkrati opozorila, da bi bile za nove obrambne sisteme potrebne nove študije, ZDA pa bi morale posredovati tudi dodatne informacije.

Nekateri strokovnjaki menijo, da današnje Putinove besede kažejo na novo zaostrovanje odnosov med državama, ko je govor o strateških varnostnih vprašanjih. Putin je ob tem sicer izrazil pripravljenost Moskve, da ZDA izročijo vse podatke o razvijanju orožja, vendar le če so to pripravljene storiti tudi ameriške oblasti, ko gre za njihove obrambne sisteme.

Pogovori še potekajo
Državi pa imata pred seboj še eno pomembno nalogo, saj se morata dogovoriti o nasledniku pogodbe o zmanjšanju strateške oborožitve Start 1, ki je potekel petega decembra. Po julijskem dogovoru bosta tako Washington kot Moskva v sedmih letih po začetku veljave novega sporazuma zmanjšali število jedrskih konic na manj kot 1.700.